subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Besplatnu vožnju auto-putem iskoristilo 91 hiljada vozila

Besplatnu vožnju auto-putem iskoristilo 91 hiljada vozila

Počela naplata putarine na auto-putu, tokom besplatne putarine prošlo oko 91 hiljada vozila.
Naplata putarine na prioritetnoj dionici auto-puta „Princeza Ksenija“ počela je jutros. Kako je kazala Saša Klikovac direktorica sektora finansija i naplate putarine, autoputem je do danas dnevno u prosjeku prolazilo do 17 hiljada vozila.

„Od otvaranja do 8 časova jutros, odnosno za period kada je bila besplatna putarina, prošlo je oko 91. hiljada vozila što je u prosjeku od 15 do 17 hiljada dnevno i većinom se radilo o putničkim vozilima, dakle nekih 95 odsto“, kazala je Klikovac.

Na autoputu su, kaže Klikovac, trenutno angažovana 32 operatera naplate putarine, 10 šefova smjene i rukovodilac naplate putarine.

„U dnevnim smjenama su angažovane tri naplatne rampe na Smokovcu, po jedna na Pelevom brijegu i Veruši i dvije na Mateševu, dakle to je puni kapacitet naplatnih rampi. Postoje mješovite rampe gdje gdje možete platiti gotovinom, karticama i elektronski a na Smokovcu, Veruši i Pelevom brijegu je po jedna rampa za elektronsku naplatu putarine tako da se nesmetano prolazi bez zadržavanja“, kazala je Klikovac.

„Cijene na autoputu su različite u zavisnosti od kilometraže. Ako uzmemo najdužu relaciju Smokovac – Mateševo cijene su 1,5 eura za motore, 3,5 eura za putnička vozila, 6 eura za kombi vozila, 10,5 eura za manje kamione i 17 eura za šlepere i autobuse“, kazala je Klikovac.

Klikovac je apelovala na sve vozače koji se upute autoputem da da se pridržavaju pravila na autoputu.

„Šaljemo apel vozačima da poštuju saobraćajnu signalizaciju, da se ne zaustavljaju čak ni na odmorištima da prave fotografije jer je to strogo zabranjeno. Moraju se pridržavati pravila zbog svoje i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju“, kazala je Klikovac.

Jedan od operatera na naplatnoj rampi Samir Adrović, kazao je da sve prolazi kako je planirano i da je sve spremno za početak naplate putarine.

„U periodu kada se putarina nije naplaćivala bilo je većih gužvi. Polako se pripremamo za rad i sve je pod kontrolom. S obzirom da je ljetnja turistička sezona spremni smo na sve izazove“, kazao je Adrović.

Gost iz Novog Pazara koji se uputio na odmoru Crnu Goru, kazao je da je pozitivno iznenađen izgledom autoputa i kako je kazao vožnja kroz Crnu Goru je puno lakša.

„Dolazimo iz Novog Pazara. Autoput je perfektan. Pozitivno smo iznenađeni. Vožnja nam je dosta olakšana“, kazao je on.Turista iz Kragujevca kazao je da su utisci fenomenalni. „Zaobići kanjon i doći ovako brzo i bezbjednom dionicom je nestvarno“.

I domaći turisti su oduševljeni autoputem.„Imam utisak kao da smo na zapadu. Krenuli smo iz Mojkovca za Budvu i kada se napravi nekad autoput duž Jadrana, to će biti prava stvar“, kazao je turista iz Mojkovca.
Izvor-rtcg portal

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza Uprava lokalnih javnih prihoda u saradnji sa Službom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.