četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Bespuće krije ljepote planine Ljubišnje

Bespuće krije ljepote planine Ljubišnje

Potrebna su ulaganja u putnu infrastrukturu kako bi Ljubišnja bila dostupnija većem broju posjetilaca, a kasnije bi se razvijali i ostali sadržaji koji će planini dati imidž turističke destinacije, kaže Vujo Grbović predsjednik Izvršnog odbora TO Pljevlja

Da je izgradnja puteva u predjelu planine Ljubišnje osnovni preduslov za razvoj turizma, složni su u ocjeni predstavnici Turističke organizacije Pljevlja ali i predstavnici seoskih mjesnih zajednica. Postoje razlike u mišljenjima kuda i kako da se grade putevi ali svi se slažu u jednom da kada se stvori osnovi uslov za dolazak turista da će i ljepote Ljubišnje vrlo brzo privući veliki broj posjetilaca.

– Sa koje god strane krenete u Ljubišnju dočekaju vas izuzetno loši putevi ili bolje rečeno bespuće. U podnožju planine je selo Bobovo i u potpunosti neistražen kanjon rijeke Drage. Ljubišnja se preko sela Tepca spaja sa kanjonom Tare. Turisti na ovom prostoru mogu da odmore i imaju šta da vide, ali bespuće krije ove ljepote od ljudskih očiju – kaže predsjednik MZ Bobovo Dimitrije Jelovac i dodaje da mještani imaju mogućnost da turistima ponude zdravu hranu, posebno mliječne proizvode, skorup i sir.

Ponuda bi sigurno bila dobra, ali trenutno se ne može pričati o turizmu bez glavnog uslova a to su putevi – zaključuje Jelovac

Dermečište najvisočiji vrh sa 2238 mnv

Planinski vijenac Ljubišnje pruža se praktično od sela Kosanica i Glibaći, pa sve do sela fočanskog sela Čelebići. Najvisočiji vrh ove planine je uzvišenje Dermečište, sa nadmoprskom visinom od 2238 metara. Ranije su davani predlozi da se oko Ljubišnje napravi putni prsten, odnosno da se uradi put koji će povezati sela Kakmuže, Hoćevinu, Višnjicu, Zahum sa Podgorom, odakle bi se kroz planinu izgradio put prema Bobovu. Od Kakmuža put bi se gradio prema Ljutim stranama i Bobovu.
Većina tih puteva je probijena ali je neophodno njihovo nasipanje, temponiranje i asfaltiranje.

Slično mišljenje ima i Mićo Krvavac predsjednik MZ Meljak koja se nalazi sa sjeverne strane planine Ljubišnje.

– Niko ne može da kaže nešto protiv ljepote Ljubišnje, ali je problem što su putevi loši. Teško je doći do naših sela, pa se stoga ne može govoriti o mogućnosti podizanja objekata za smještaj turista i slično. Potrebni su nam putevi – konstatuje Krvavac.

Iz lokalne Turističke organizaiji (LTO) naglašavaju da je na turističkoj mapi Crne Gore Ljubišnja malo poznata planina.

– Iako je jedna od ljepših crnogorskih planina, o Ljubišnji se malo zna i njeni prirodni potencijali dostupni su samo manjem broju ljudi. Nepoznata je čak i većini Pljevljaka, iako se od grada nalazi na svega pedesetak kilometara.Kada je riječ o valorizaciji planine u odsustvo sluha prethodnih vlasti napravljen je veliki propust,a Ljubišnja sa širim okruženjem raspolaže velikim prirodnim potencijalima da bi mogla izraste u značajan planinski centar zimskog i ljetnjeg turizma. Mogla bi postati turistička atrakcija za sve ljubitelje divlje i netaknute prirode – kaže Vujo Grbović predsjednik Izvršnog odbora TO Pljevlja.

On napominje da su neophona ulaganja u putnu infrastrukturu kako bi Ljubišnja bila dostupnija većem broju posjetilaca, a kasnije bi se razvijali i ostali sadržaji koji će ovoj planini dati imidž turističke destinacije.

Inače, na Ljubišnji, tačnije na mjestu Jezerac postoji samo jedan objekat u kome se može prenoćiti. Posjetioci ne plaćaju prenoćište ali u ljetnjim mjesecima, u ovom objektu teško je naći slobodno mjesto.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Kod Šavnika uhapšen Pljevljak zbog droge

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za borbu protiv droga su zajedno sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.