nedelja , 21 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Bježanje od izbora ili pomoć opštinama

Bježanje od izbora ili pomoć opštinama

Predlogom dopuna zakona predviđeno je da od 23. avgusta ove godine do održavanja lokalnih izbora 23. oktobra, važe zabrane i ograničenja koja se odnose na upotrebu državnih sredstava, mehanizacije i opreme, transparentnosti socijalnih davanja i budžetskih rashoda i otpisa dugova
U Skupštini je juče, tokom rasprave o Predlogu dopuna zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, ponovo otvorena tema da li su lokalni izbori zakonito odloženi i da li je cilj da se Zeti dodijeli status opštine da se smanji biračko tijelo Demokratskog fronta (DF).

Predlogom dopuna zakona predviđeno je da od 23. avgusta ove godine do održavanja lokalnih izbora 23. oktobra, važe zabrane i ograničenja koja se odnose na upotrebu državnih sredstava, mehanizacije i opreme, transparentnosti socijalnih davanja i budžetskih rashoda i otpisa dugova.
Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da je cilj dopune da se otklone problemi u radu lokalnih samouprava koji su izazvani pomjerenjem izbora za 23. oktobar.

”Ispostavilo se da zbog odlaganja izbora imamo faktički cijele godine kontinuitet blokade rada lokalnih samouprava, a imajući u vidu da sada imamo konačni rok kada će se izbori održati, namjera je da se ovom normom omogući nesmetano funkcionisanje lokalnih uprava”, naveo je Damjanović.

Maja Vukićević (DF) kazala je da je neizvjesno da će lokalni izbori biti u oktobru.

”Kada jednom doneste ovakvu odluku, imate stanje pravne nesigurnosti, pravni haos”, rekla je ona podsjećajući da su izbori odloženi usvajanjem izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi.
Smatra da će nelegitimni zakon kojim su odloženi izbori pasti na Ustavnom sudu i da će neko morati da snosi odgovornost za sve nelegitimne odluke.

Predrag Bulatović (DF) podsjetio je da se pred Ustavni sudom nalaze dvije ustavne žale zbog odlaganja izbora i kakvu god odluku sud donese, “biće bruka za Crnu Goru”.

On je upozorio da je ugrožen parlamentarni dijalog, jer “ako neko misli da će da dobije poželjnog sudiju Ustavnog suda i da stavi van snage Zakon o slobodi vjeroispovijesti, grdno se vara, a te tendencije postoje”.
Izvor-Vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.