ponedeljak , 22 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Bojović: Dogovoreno je i sa vrha vlasti naloženo da EPCG otkupi akcije Aca Đukanovića

Bojović: Dogovoreno je i sa vrha vlasti naloženo da EPCG otkupi akcije Aca Đukanovića

 

Nakon što je na sjednici Skupštine akcionara Elektroprivrede donesena odluka o zainteresovanosti za ulazak u vlasničku strukturu Rudnika uglja Pljevlja, jasno je da je već dogovoreno i sa vrha vlasti naloženo da državna kompanija EPCG otkupi akcije Aca Đukanovića u Rudniku uglja. Poznato je da Rudnik uglja Pljevlja već odavno ne služi javnom interesu, niti ova kompanija iskazuje javnu odgovornost, recimo, za ekološke i infrastrukturne probleme u Pljevljima, već prevashodno služi poslovnim interesima i profiterskoj računici članova prve familije, koja se mjeri milionima evra. Stoga je bilo samo pitanje trenutka kada će Aco Đukanović profitirati prodajući svoje akcije državnoj kompaniji, odnosno državi, u kojoj se njegov brat ponaša kao da je vlasnik.

Ovakvi poslovni aranžmani samo su još jedna u nizu potvrda da živimo u privatnoj državi i svjedoče o tome kako se realizuje korupcija na najvišem nivou, odnosno kako se državni kapital i državne firme koriste za realizaciju privatnih poslova članova prve familije. Kako vidimo, Milo Đukanović i članovi njegove porodice nikako da počnu da se bave privatnim biznisom bez izdašne podrške države i učešća državnog novca. Sjetimo se afera Telekom i Limenka, spašavanja Prve banke, državnog novca u finansiranju privatnog univerziteta Donja Gorica…

Takođe, krajnje je indikativno da u situaciji kada se najavljuje gradnja drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, vlasnici privatnog kapitala u Rudniku uglja, na čelu sa Acom Đukanovićem, izlaze iz posla koji bi navodno trebalo da donese milione evra profita. To govori koliko je izgradnja Drugog bloka zapravo realna i da je samo riječ o predizbornom zamajavanju Pljevljaka i ukupne javnosti. Prva familija je procijenila da iz Rudnika uglja nema više šta da se dobije i sada treba izaći iz svega, ali na način da se prilikom izlaska opet bude na milionskom dobitku.

Umjesto da EPCG isplati opštini Pljevlja dug od preko 15 miliona evra po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za višegodišnje odlaganje otpada na deponiji Maljevac, i na taj način pomogne Pljevljacima da se izbore sa nagomilanim problemima, odlučeno je da se otkupe akcije Acu Đukanoviću i pomogne mu se da iz čitavog posla izađe za koji milion bogatiji.

Vitalni interesi Pljevalja se ponovo ignorišu, dok Pljevljaci postaju kolateralna šteta DPS-ove politike raspolaganja resursima. Radnici Rudnika uglja se ni za šta ne pitaju, već postaju sve jeftinija radna snaga lišena brojnih prava. O svemu ovome Mirko Đačić nema stav, već opet ćuti kao obični poslušnik i marioneta vrha državne vlasti. Važno je da progovori kada treba reći da Pljevlja nisu naročito zagađena.

 

Vladislav Bojović, predsjednik OO Demokratske narodne partije i funkcioner Demokratskog fronta

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.