nedelja , oktobar 24 2021
Početna / Vijesti / Politika / Bojović: DPS manipuliše statističkim podacima kako bi sakrila pljačku resursa sjevera CG

Bojović: DPS manipuliše statističkim podacima kako bi sakrila pljačku resursa sjevera CG

Prosto je nevjerovatno dokle seže i kakve sve oblike poprima politika bezočnog manipulisanja statističkim podacima koju sprovodi ova vlast. Poslednja u nizu obmana je izjava Sabita Ćirlije, direktora Zavoda za zapošljavanje za opštine Pljevlja i Žabljak, da je navodno u tekućoj godini nezaposlenost smanjena za četiri procenta. Vidimo da osiona vlast nastavlja da sprovodi politiku uvrede zdravog razuma. I vidimo da ova njena vjerovatno ključna politika nema granica, uz drastično krivotvorenje činjenica i prikrivanje stvarnog ekonomskog stanja koje je kod većine građana izrazito teško.

Stvarne činjenice govore da je ogroman broj posebno mladih ljudi napustio zapostavljene opštine na sjeveru Crne Gore, pogotovo resursima bogata Pljevlja, pa se samim tim i odjavio sa Zavoda za zapošljavanje. Sve veći broj građana planira da isto učini zbog nedostatka novih i normalno plaćenih radnih mjesta u zamrloj i opljačkanoj privredi kakva je pljevaljska. Činjenica je da je sve veći broj umrlih, a sve manji broj punoljetnih radno sposobnih građana koji žive na sjeveru. Činjenica je i da sve veći broj nezaposlenih nema ni volju ni želju da redovno odlazi i prijavljuje se na evidenciji Biroa za zapošljavanje jer unaprijed zna da tu neće pronaći odgovarajući i održiv posao, zbog čega biva skinut sa evidencije. Dakle, ne može se evidencija o broju prijavljenih lica na birou rada tretirati kao evidencija nezaposlenih.

Takođe, lica koja se vode kao sezonski radnici ne mogu da se tretiraju kao stvarno zaposlena lica, jer ona nakon završetka sezone nemaju nikakav posao i najčešće se ne vraćaju u sredine na sjeveru, suočeni sa beznadežnom situacijom na tržištu rada i uništenom privredom. Činjenica je da je sve teži status najvećeg broja onih koji su zaposleni i u pogledu primanja i u pogledu uslova rada i da je sve neizvjesnija perspektiva brojnih preduzeća u kojima su sve manje plate i sve je manji broj zaposlenih.

Poražavajuće niske cijene nekretnina u gradovima na sjeveru dovoljno govore o tome koliko su ove sredine privlačne za život, kakva je platežna moć stanovništva i koliko je onih koji imaju dobro plaćen i održiv posao. Sve navedene činjenice umjesto da budu razlog za oživljavanje privrede, otvaranje proizvodnih kapaciteta i održivih radnih mjesta, uz korišćenje prirodnih potencijala sjevera, one zapravo u režiji ove vlasti, postaju sredstvo brutalne manipulacije i zloupotrebljavaju se u cilju stvaranja fikcije o navodnom padu nezaposlenosti. Ovakve i slične izjave imaju za cilj da zataškaju pljačku resursa i uništavanje privrede na sjeveru od čega su se samo pojedinci obogatili, dok ubjedljiva većina građana jedva sastavlja kraj sa krajem.

I dok DPS kao svoju ključnu programsku odrednicu, u susret novom kongresu, objavljuje zalaganje za Crnogorsku pravoslavnu crkvu, uslovi na tržištu rada, u pogledu zapošljavanja, za većinu građana su ili nikakvi ili ponižavajući. Ubijeđeni smo da i oni koji su zaposleni uz intervenciju vladajućih partija shvataju da se ovako dalje ne može, zbog čega je potrebno da konačno otkažu poslušnost, zarad budućnosti svoje djece i normalne budućnosti Crne Gore. I pored sve pljačke koja se evidentno desila, i dalje postoji mogućnost da se otvore nova radna mjesta u sektoru privrede, ako bi se odgovorno koristili resursi sjevera i pogotovo Pljevalja, ali je za to potrebno da padne ova odnarođena i kriminalna vlast.

Vladislav Bojović, predsjednik OO Demokratske narodne partije Pljevlja i funkcioner Demokratskog fronta

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tošić Marko DPS

Izabran novi Savjet mladih DPS, za predsjednika Marko Tošić

Na izbornoj konferenciji, 25. Septembra, izabran je novi OO Savjeta mladih DPS Pljevlja koji ima …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *