nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Politika / Bojović: Ministre ostavka!

Bojović: Ministre ostavka!

Ministar zdravlja Kenan Hrapović uporno izbjegava da podnese ostavku zbog katastrofalnog stanja u pljevaljskoj bolnici i ukupnog stanja u sistemu zdravstva na sjeveru Crne Gore, čemu je, od dolaska na ovu funkciju, itekako doprinio. Umjesto ostavke, Kenan Hrapović pojačava aktivnosti koje imaju za cilj zamajavanje građana Pljevalja i građana sjevera kako se navodno situacija u sistemu zdravstva dovodi u red, iako je svima jasno da je stanje sve gore i gore.

Prvo, ne postoji ni približno dovoljan broj ljekara specijalista, niti postoji neophodna oprema za njihov rad.

Drugo, ministar zdravlja je centralizovao sva sredstva kako bi njima raspolagao lično iz Podgorice.

Treće, ministar zdravlja u kontinuitetu zapošljava radnike i postavlja direktore po partijskoj pripadnosti, tačnije one koji pripadaju njegovoj partiji – Socijaldemokratama, bez obzira na to da li oni imaju odgovarajuća znanja i iskustva za ovaj težak i složen posao ili ne. Vidjeli smo da je postavljenje novog direktora pljevaljske bolnice, stomatologa Erduana Lalovića, proteklo uz niz malverzacija, a onda smo bili svjedoci i scene u kojoj ministar Hrapović novoizabranom direktoru šapuće ono što bi ovaj trebalo da govori pred medijima, umjesto da izjavu daju doktori koji su u datom slučaju zbrinjavali pacijente i operisali.

Četvrto, prilikom zapošljavanja i imenovanja lica na ključna mjesta, ministar zdravlja sprovodi diskriminaciju Srba i uopšte pravoslavaca, dok privileguje Muslimane, zbog čega se postavlja pitanje da li su Pljevlja za Kenana Hrapovića eksperiment za tzv. „zelenu transverzalu“.

Peto, Kenan Hrapović je najodgovornija osoba za to što se u više navrata novcem građana vršila nabavka skupe opreme za bolnice koju niko ne koristi, što je doboljno da svako nezavisno tužilaštvo pokrene istragu o eventualnoj pronevjeri i nenamjenskom trošenju novca.

Šesto, umjesto da iskaže poštovanje prema medicinarima, dođe u Pljevlja i obavi zvaničan razgovor sa svih 24 ljekara specijalista (nekada ih je bilo 65) i drugim medicinskim osobljem, kako bi čuo njihovo mišljenje, očekivanja i prioritete, Kenan Hrapović obavlja konsultacije samo sa par njemu bliskih doktora, u okviru privatne komunikacije.

Sedmo, Kenan Hrapović prosipa maglu Pljevljacima i građanima sjevera pričom o navodnim projektima koje će realizovati, a od kojih neće biti ništa.

Osmo, ljekari u Crnoj Gori su dovedeni u situaciju da moraju da se učlanjuju u partije na vlasti kako bi stvorili uslove za dostojanstven život, riješili svoje stambeno pitanje, podigli kredit i popravili standard, umjesto da im to bude obezbijeđeno i bez namještene funkcije direktora, koju će privremeno preuzeti, ili neke druge intervencije i povlastica od strane samog ministra.

Deveto, ministar Kenan Hrapović se svo vrijeme lažno predstavlja da je doktor, tj. ljekar, iako je zapravo riječ o ekonomisti. Zbog toga, u javnom obraćanju, redovno pogrešno koristi medicinsku terminologiju, čime narušava ugled profesije ljekara.

Deseto, pacijenti koji boluju od teških bolesti se redovno prevoze starim bolničkim vozilima Lada Niva koja su prešla i preko 500 000km, dok direktori i članovi uprave Bolnice i Doma zdravlja voze nova službena vozila.

Jedanaesto, Kenan Hrapović nije podržao nedavni predlog da se povećaju plate ljekarima, zbog čega su i poslanici vladajuće većine bili protiv.

Kao posledicu svega navedenog imamo nezadovoljne ljekare i još nezadovoljnije pacijente. Ministre, ostavka! A ova vlast u političku prošlost. Nema druge, ako želimo opstanak Pljevalja i opstanak sjevera.

Vladislav Bojović, član predsjedništva Demokratske narodne partije i funkcioner Demokratskog fronta

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Čestitka za Ramazanski Bajram

Dragi gradjani, pripadnici islamske vjere, Upućujemo vam najiskrenije čestitke povodom velikog praznika ramazanskog Bajrama.Praznik koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.