sreda , 10 avgusta 2022
Početna / Vijesti / Politika / Bojović: Nikada slika života na sjeveru Crne Gore nije izgledala ovako sumorno i obeshrabrujuće

Bojović: Nikada slika života na sjeveru Crne Gore nije izgledala ovako sumorno i obeshrabrujuće

Javnost je prethodnih dana registrovala da je premijer Duško Marković najavio investicije na sjeveru Crne Gore. Prosto se ne zna da li je veća obmana i farsa ova poslednja po redu najava navodnih investicija ili status investicija koje su već toliko puta najavljene i građanima obećane tokom prethodnih decenija od strane iste vlasti. Privreda na sjeveru je upravo zahvaljujući ovoj vladajućoj garnituri brutalno uništena i opljačkana, a brojni resursi su zarobljeni i devastirani u korupcionaškim dilovima i kriminalnim poslovima, kako bi se pojedinci obogatili, a većina građana dovela u situaciju da jedva sastavlja kraj sa krajem.

U nedostatku bilo čega čime bi ova vlada mogla da se pohvali, otvaranje pogona za proizvodnju mineralne vode „Rada“ u Bijelom Polju nedavno je od strane Duška Markovića, a onda i u režimskim medijima, predstavljeno kao istorijska investicija u sjevernom regionu. Na kraju se ispostavilo da je ona omogućila zaposlenje svega 13 radnika, uključujući direktoricu, pri čemu je značajan broj njih već bio u radnom odnosu. Naravno da ni uvoz flaširane vode u Crnoj Gori i pored ove „istorijske“ investicije i toliko prirodnih izvorišta nije smanjen. Ništa nema ni od obećanog drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, niti od cementare i peletare u Pljevljima, niti je pompezno najavljeni Simens došao u Bijelo Polje, niti je otvorena mljekara u Pavinom Polju, pri čemu su milioni iz Abu Dabi fonda očigledno završili u nečijim džepovima… Krak autoputa od Podgorice do Mateševa koji se još uvijek gradi, uz probijanje svih rokova i drastično uvećanje prvobitne cijene radova, ne bi li pojedinci koji stoje iza najvećih građevinskih kompanija stavili što više miliona državnog novca u svoj džep, dok će građani kao poreski obveznici tek pokrivati nastale dugove, svakako nije nešto što može privući ozbiljne investitore. Stoga djeluje cinična i za zdrav razum prosto uvredljiva ova premijerova najnovija najava investicija u sjevernom regionu, od kojih naravno da neće biti ništa, dok god je ova vlast na sceni.

Od neprijateljske politike ove vlasti prema Srbiji i u pogledu činjenice da se investicije iz Srbije prosto ne dozvoljavaju u Crnoj Gori (primjer je Luka Bar), najveću štetu ima sama Crna Gora i njeni građani. Umjesto da gradi stratešku privrednu saradnju sa Srbijom i Republikom Srpskom, dakle sa onima koji su nam najbliži, ova vlast sve čini da nanese nepovratnu štetu tim odnosima, a samim tim i svojim građanima.

Nikada slika života na sjeveru Crne Gore nije izgledala ovako sumorno i obeshrabrujuće kao sada. Toga je očigledno svjestan i sam Duško Marković i zbog toga se opet pribjegava manipulaciji. Za ovu trodecenijsku vlast i Duška Markovića manipulacija je izgleda najjeftinija i najviše se isplati ako se saopšti građanima sjevera. Upravo ovakve i slične lažne najave navodnih investicija dovele su do toga da se sjever ubrzano gasi i i da se mladi ljudi, izgubivši svaku nadu, masovno odseljavaju. Dovoljno je navesti dramatičan problem nedostatka medicinskog kadra na sjeveru Crne Gore, posebno ljekara specijalista, npr. u Pljevljima i Bijelom Polju, pa shvatiti da li je ova trodecenijska vlast strateški planirala razvoj ili uništavanje i pustošenje sjevera. Politika aktuelne državne vlasti je dovela do toga da je, samo u 2018. godini, po zvaničnim podacima u Pljevljima čak 558 stanovnika manje, pri čemu možemo da pretpostavimo da je stvarni broj drastično veći od zvaničnog, pošto organi za statistiku nisu mogli da registruju svaki odlazak i preseljenje. U ostalim sredinama na sjeveru situacija je slična ili još gora.

Jedina investicija koju ovaj režim planira na sjeveru zapravo je novi poduhvat kupovine glasova planski osiromašenih građana u susret predstojećim parlamentarnim izborima i popisu. Radi se o režimskoj investiciji u kojoj se građani sjevera tretiraju kao zamorčići u eksperimentu koji treba da pokaže koliko su ljudi u stanju da izdrže da ih jedna vlast ponižava, zapostavlja, pljačka i uništava, drži nezaposlene ili na ivici egzistencije, a da oni opet prihvate da se odreknu onoga što su im bili preci ili da daju glas toj istoj kriminalnoj vlasti za mizernu i jednokratnu predizbornu nadoknadu ili najnovije lažno obećanje.

Uvjereni smo da većina stanovnika sjevera Crne Gore, nakon dosadašnjih iskustava sa navodnim investicijama i režimskim biznismenima, nema nikakvu želju da im ova vlast uopšte više dovodi investitore, jer su od njih građani imali više štete nego koristi. Najslikovitiji primjer je kompanija Vektra. Stoga je priča Duška Markovića kako je pažnja vlade prvo bila poklonjena primorju, a kako će sada navodno fokus biti na sjever, priča za malu djecu. Krajnje je vrijeme da narod koji živi na ovom prostoru reaguje, ako je zadržao u sebi iskru dostojanstva i razuma, na način što će pružiti politički otpor, otkazati poslušnost i uskratiti podršku ovoj vlasti, kako bi se na sjeveru spašavalo što se spasiti može.

Vladislav  Bojović, član predsjedništva Demokratske narodne partije i funkcioner Demokratskog fronta

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Miloš Ković: Zašto EU dozvoljava Hrvatskoj da slavi „Oluju“ i veliča ustaške ideje?

Razumjeti prirodu zla znači spriječiti da se ono ponovi, piše profesor i istoričar u svom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.