sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Bojović: Policija da pronađe napadače na mladog Božidara Čabarkapu

Bojović: Policija da pronađe napadače na mladog Božidara Čabarkapu

 

Četvrti dan prolazi, a organizatori napada i napadači sa fantomkama i palicama na mladog Pljevljaka Božidara Čabarkapu nisu pronađeni. Oni koji su od početka radili i rade na tome da se ovaj slučaj zataška i zaboravi, treba da znaju da im to neće poći za rukom. Ukoliko se u najskorijem roku ne otkriju nalogodavci i izvršioci napada na srpskog mladića, koji je redovan učesnik litija, biće jasno da iza napada stoje dijelovi policije i tajne službe koji su pod kontrolom vlasti. Ukoliko se u najskorijem roku ne otkriju nalogodavci i izvršioci ovog mučkog napada na Srbina u Pljevljima, u gluvo doba noći i to pred njegovim kućnim pragom, policija će snositi odgovornost za sve dalje događaje.

Javnost treba da zna da je policija već dva puta prije ovog napada, pretresala porodičnu kuću Slavka Čabarkape, Božidarovog oca, i da nije pronašla nikakvo oružje, osim što je u drugom slučaju uhapsila majice na kojima je otisnuta tradicionalna crnogorska zastava trobojka. Prilikom pretresa, u kuću ove srpske porodice upadalo je po 10 i više policajaca, kao da se radi o sjedištu kriminalnog klana, a ne o časnoj radničkoj porodici. Vrlo je indikativno to što se napad na Bošidara Čabarkapu desio ispred njegove kuće, nakon što je policija u dva navrata pretresima utvrdila da u njegovoj kući nema oružja. Pljevlja su mali grad i niko neće povjerovati da policija nije u stanju da pronađe napadače. Teško je zamisliti da u Pljevljima neko nekoga napadne ispred njegove kuće, a da nema zaštitu određenih dijelova službi i vladajuće strukture.

Posebno zabrinjava to što je danas u Crnoj Gori stvoren ambijent u kojem je nad Srbima i vjernicima jedine kanonske SPC dozvoljeno primijeniti brutalno nasilje, uputiti prijetnje i najstrašnije uvrede, uz već postojeću sistemsku diskriminaciju, a da državni organi ne reaguju i ne zaštite ih. S druge strane, nad srpskom omladinom sprovodi se tortura i pod maskama i bez maski, imajući u vidu da policija prilikom kažnjavanja, obavljanja pretresa i privođenja selektivno postupa i ove mjere primjenjuje najviše prema Srbima i vjernicima SPC, posebno od početka mirnih i dostojanstvenih litija. Sve navedeno ukazuje da Crna Gora nije pravna država koja garantuje pravnu i fizičku sigurnost svim njenim građanima, što se mora promijeniti.

Čitav slučaj, posebno u pogledu njegovog zataškavanja, može poslužiti kao obrazac postupanja vladajuće strukture prema jednoj ponosnoj i prkosnoj srpskoj porodici u Pljevljima i Crnoj Gori koja, i pored teškog ekonomskog položaja, u ambijentu brutalne diskriminacije Srba, ne želi da proda svoju pravoslavnu vjeru, Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski identitet za džak mekinja i snažno se protivi otimanju svetinja. Ne isključujemo mogućnost da Božidar Čabarkapa neće biti jedini Srbin u Pljevljima koji će biti napadnut u ovoj pauzi održavanja litija, kako bi se narod zastrašio i odustao od masovne podrške i učešća u odbrani svetinja.

Snažno poručujemo vladajućoj strukturi da vjerujući pravoslavni narod u Pljevljima i Crnoj Gori neće zastrašiti ni ovakvi napadi na našu omladinu, niti će ga navesti da odustane od odbrane svojih svetinja i čvrste riješenosti da očuva svetu, kanonsku i državotvornu svetosavsku crkvu u Crnoj Gori sa svim njenim eparhijama.

Vladislav Bojović, predsjednik OO Demokratske narodne partije Pljevlja i funkcioner Demokratskog fronta

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

OBAVJEŠTENJE DOO „Vodovod“

Zbog sanacije kvara na distributivnom cjevovodu Balaban – Pliješ dana 28.02.2024. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.