utorak , 28 novembra 2023
Početna / Vijesti / Politika / Bojović: umjesto prihoda Pljevljacima prinudna naplata poreza

Bojović: umjesto prihoda Pljevljacima prinudna naplata poreza

Umjesto prihoda po osnovu ekološke naknade, Pljevljaci se ovih dana suočavaju sa prinudnom naplatom poreza od strane lokalne uprave. To je krajnji efekat poslednje posjete Duška Markovića Pljevljima. Podsjećamo da je Katnićev premijer, bahato odbijajući da podrži uvođenje ekološke naknade, otvoreno saopštio Mirku Đačiću da opština Pljevlja ima druge izvore prihoda na raspolaganju, pri čemu je očigledno mislio da se ponovo udari po džepu običnih građana. Umjesto da se opštini Pljevlja omogući da prvo naplati poreze i takse od velikih kompanija, Duško Marković je naložio, bolje reći, natjerao opštinsku vlast da krene u prinudnu naplatu poreza na poljoprivredno zemljište i nepokretnosti od Pljevljaka, koji ionako jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Pri tom, u situaciji kada premijer državnog udara saopštava da je potrebno finansijski stabilizovati energetski sektor, državna vlast uvodi akcizu na ugalj, kako bi i po tom osnovu milione evra godišnje uzimala od Rudnika uglja. Dakle, Rudnik uglja sada treba da plaća akcizu na ugalj državi, a navodno ne može ekološku naknadu opštini Pljevlja. Sve ovo prihvata i podržava izvršni direktor Rudnika uglja Slavoljub Popadić, porijeklom Pljevljak, od koga Pljevlja nikakvu korist nisu vidjela. Štaviše, po ignorisanju Pljevalja i zakidanju prava radnika Rudnika uglja, na putu je da nadmaši čak i Predraga Boškovića. S druge strane, Vektra Jakić odbija da plaća koncesionu naknadu i porez na nepokretnost u milionskim iznosima opštini Pljevlja, iako ostvaruje ogroman profit kroz eksploataciju pljevaljskih šuma i kamena u kamenolomu Bušnje, dok vlada državnog udara i organizovanog kriminala sve to toleriše.

Sve ovo govori da se, umjesto obećane podrške vlade opštinskoj vlasti, desilo da su pojedinci iz vrha DPS-a i državne vlasti iscijedili Mirka Đačića kao limun, a onda ga odbacili. Podsjećamo da je upravo Mirko Đačić vjerovao i branio vladu od građana pune tri godine, da bi ga sada ta ista vlada izigrala, servirajući mu politički svileni gajtan.

Demokratski front je garant da će se nova opštinska vlast u Pljevljima, koja će zasugurno biti formirana nakon predstojećih lokalnih izbora i u kojoj će Demokratski front biti stožer, snažno suprotstaviti ovakvoj politici državne vlasti prema Pljevljima. Udarati po džepu Pljevljaka, a pritom ničim ne pomoći rješavanje glavnih životnih problema ove sredine, postala je ustaljena praksa državne vlasti. Demokratski front je jedini garant da će se sa takvom praksom raskinuti, i da će se oni koji pljačkaju pljevaljske resurse i oni iz redova državne vlasti koji se u svemu tome ugrađuju, suočiti sa pravnom državom i krivično orgovarati. Demokratski front je jedini garant da lopovi i kriminalci iz redova državne vlasti, zbog kojih su Pljevlja u položaju u kakvom jesu, neće biti pošteđeni.

 

Vladislav Bojović, funkcioner Demokratskog fronta i predsjednik OO Demokratske narodne partije Pljevlja

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ČEMU VAKAT TOME I VRIJEME

Moralo je da prođe 78 godina da se pored jame na Stražici, u koju su …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.