sreda , 30 novembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Borci traže trobojku sa petokrakom i video-nadzor

Borci traže trobojku sa petokrakom i video-nadzor

Otvoreno pismo predsjedniku opštine

 

Organizacija saveza boraca NOR-a 1941.-1945. godina Pljevlja, kao patriotska i rodoljubiva organizacija djeluje na području opštine od njenog formiranja 1948.godine. Rad se zasniva na očuvanja vrijednosti NOB-e, razvijanju patriotizma i izvršavanju značajnih zadataka u opštini. Posebno je aktivno angažovanje ispoljeno od 1960.godine na izgradnji spomenika i spomen obilježja, njih 68, radi očuvanja i trajnog poštovanja vrijednosti poginulih za slobodu.

Organizacija saveza boraca je i u višestranačkom sistemu ostala kao vanstranačka organizacija, angažujući se na realizaciji svih zadataka od značaja za njen rad. Sa takvim opredjeljenjem Organizacija boraca i u budućnosti nastavlja dalji rad i saradnju sa svima.

Skupština Organizacija saveza boraca NOR-a 1941-1945. godina Pljevlja na Sjednici održanoj početkom februara ove godine, a na predlog Upravnog odbora i rukovodstva Mjesnih organizacija Saveza boraca, je usvojila Izvještaj o radu za protekli četvorogodišnji period, i usvojila je Program rada za 2017.godinu koji smo Vam dostavili ranije. Skupština je podržala rad rukovodstava Boračke organizacije, ističući posebno uspjehe na očuvanju vrijednosti oslobodilačkih ratova kroz obilježavanja značajnih datuma iz naše prošlosti, štampanje knjiga i  angažovanje na zaštiti i popravci spomenika i spomen obilježja. Posebno su zahvalni na sanaciji spomenika na Stražici, kao i spomenika pioniru Narodnom heroju Bošku Buhi u Pljevljima.

Brojno članstvo Organizacije boraca, njih oko 700, i njeno rukovodstvo ističu veliku zahvalnost Opštini Pljevlja i njenom rukovodstvu. Očekujemo da će se radovi na opravci spomenika na Stražici završiti najdalje do 13. jula tekuće godine. Neophodno bi bilo u sklopu sanacije ugraditi video nadzor radi preventivne zaštite spomenika. Potrebno je osposobiti jarbole kod spomenika na Stražici na kojima bi se vijorile zastava Crne Gore i trobojka sa petokrakom pod kojom su se borili i ginuli naši slavni borci iz cijele Jugoslavije. Ovo sveto mjesto okupljanja svih rodoljuba i patriota, kao  i njegovi simboli bila bi trajna opomena nesavjesnim pojedincima i grupama, koji se prema ovoj svetinji ponašaju vandalski i rušilački. Po spomeniku na Stražici i mnogim drugim kulturno istorijskim spomenicima naša Opština je prepoznatljiva. Pored brige Opštine na njegovoj zaštiti, veliku obavezu na zaštiti od skrnavljenja imaju Komunalna inspekcija, redarske službe i Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i svi građani. O zastavama na jarbolu brinuli bi se odgovarajući organi Opštine i preduzeće D.O.O. „Čistoća“.

I u narednom periodu očekujemo i dalje veliku podršku od Predsjednika opštine, da nakon završetka radova na spomeniku, nadamo se do obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom ili  Dana državnosti Crne Gore, da prilikom Vašeg obraćanja  date jasne i upozoravajuće poruke nadležnim organima i pojedincima na zaštiti i očuvanju spomenika.

Gospodine Predsjedniče, hvala Vam na dosadašnjem razumjevanju i saradnji. Naša boračka Organizacija i rukovodstvo saveza boraca NOR-a Pljevlja računa i dalje na Vašu podršku, razumjevanje i saradnju na izvršavanju programskih zadataka, brige o čuvanju, zaštiti i opravci spomenika na području opštine uz puno angažovanje svih koji se deklarišu kao antifašisti. To je naš trajni zajednički zadatak, kad je u pitanju naša slavna prošlost, a posebno poštovanje prema palim za slobodu u svim ratovima.

 

ZA ORGANIZACIJU BORACA NOR-a

PREDSJEDNIK

Vidoje Despotović

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Sklonište u Pljevljima bez osnovnih uslova za život: Struja isključena, beskućnici se smrzavaju

U kući koju Pljevljaci nazivaju skloništem za beskućnike, trenutno borave tri lica bez mogućnosti da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.