nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Borovinić Bojović: Oko 80 odsto hospitalizovanih su nevakcinisani pacijenti

Borovinić Bojović: Oko 80 odsto hospitalizovanih su nevakcinisani pacijenti

Crna Gora pomno prati epidemiološku situaciju, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović tokom zvanične posjete barskoj bolnici gdje će od danas sa tamošnjim covid pacijentima raditi internisti, anesteziolozi, pulmolozi i ostali specijalisti Kliničkog centra Crne Gore.

“Eminentni stručnjaci KCCG će zajedno sa kolegama u narednom periodu voditi COVID odjeljenje barske bolnice”, navela je ministarka.

U Crnoj Gori se trenutno od korona virusa u bolnicama liječe 152 pacijenta.

U tom smislu, ona je još jednom napomenula i značaj vakcinacije.

“Oko 80 odsto pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju nijesu vakcinisani, tako da koristim ovu priliku da još jednom apelujem na građane i građanke Crne Gore da se obavezno vakcinišu što prije i na taj način zaštitite prvo svoje lično zdravlje a nakon toga, naravno, i zdravlje svojih najbližih članova familije kao i kompletne nacije”, istakla je Borovinić Bojović.

Kako su naveli iz tog ministarskog resora, na raspologanju za bolničko liječenje COVID pacijenata, na raspolaganju su 332 postelje koje, u slučaju potrebe, mogu da budu značajno proširene, čak i preko nekadašnjih 700 koliko ih je bilo u prethodnom talasu korona virusa.

“Ta brojka sada može biti značajno veća imajući u vidu da su u međuvremenu obezbijeđene kiseonične stanice u OB Nikšić, OB Kotor, OB Pljevlja i upravo ovih dana završavamo i OB Bar”, kaže Borovinić Bojović.

Što se tiče trenutne situacije u Crnoj Gori na nedjeljnom nivou porast broja novozaraženih iznosi +52 odsto što je sada najniža stopa u regionu.

“U poređenju sa ostalim državama svijeta, taj opseg se kreće otprilike od +36 odsto u Australiji do +240 na Novom Zelandu što jasno govori da je Delta soj postao dominantan praktično na cijeloj zemaljskoj kugli. Svakako, imajući u vidu stopu transmisije i u Crnoj Gori upravo očekujemo dokaze Instituta za javno zdravlje nakon posjete Robert Koh instituta iz Berlina i sekvenciranja u Institutu za javno zdravlje kao i na osnovu rezultata poslatih uzoraka Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti”, pojašnjava ministarka.

Napominje da aktuelna epidemiološka situacija zahtijeva oprez.

“Pomno pratimo stanje i u svakom slučaju zdravstveni sistem Crne Gore daje više od 100 odsto svojih kapaciteta i nastavlja jednakim tempom da zbrinjava sve COVID pacijente koji se nalaze kako na nivou primarne zdravstvene zaštite, tako i na sekundom i tercijarnom nivou”, zaključila je Borovinić Bojović.

Izvor tvpljevlja.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Stanje na putevima: Putevi mokri i klizavi, smanjena vidljivost

Na putevima u zemlji danas se saobraća po mokrim i kilzavim kolovozima uz smanjenu vidljivost. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.