sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Božović: Hoće da nas utjeraju u učionice kao stoku u obore

Božović: Hoće da nas utjeraju u učionice kao stoku u obore

Direktori uveliko zakazuju za večeras sjednice, a to je protivno pravilniku o načinu rada Nastavničkog vijeća. Direktor redovnu sjednicu zakazuje makar tri dana unaprijed, a vanrednu sjednicu makar 24 sata, ističe Božović za portal Dan

Vlada i ministarstva žele dodatno da nas ponize, da nas utjeraju u učionice kao stoku u obore i da na taj način budu zadovoljni direktori i čelnici ministarstva prosvjete i da na taj način potpuno obesmisle borbu za pravo, pravdu i dostojanstvo prosvjetnog radnika, kazao je portalu Dan Radomir Božović nakon večerašnjeg sastanka sa ministrima prosvjete i finansija Anđelom Jakšić Stojanović i Novicom Vukovićem.

”DAKLE, TE SJEDNICE VEČERAS I SJUTRA UJUTRU U 6, 6.30, 6.45, KAO ŠTO NEKI VEĆ ZAKAZUJU, TO DIREKTORI RADE PROTIVPRAVNO I POD PRITISKOM MINISTARSTVA – ISTIČE BOŽOVIĆ

Na pitanje portala da li su direktori koji su večeras naknadno došli u ministarstvo došli da vrše pritisak na Sindikat, Božović je kazao da neće svi direktori da vrše pritisak.

– Da se razumijemo, neće svi. Mali broj tih direktora će da vrši nekakav pritisak i zastrašivanje. Ali, i oni su malo zaplašeni na ovaj način. Ti direktori, pa i to su naše koleginice i kolege, svjesni su oni šta mi radimo. Mi ne tražimo ovdje hljeba preko pogače, nego jednostavno znaju da se borimo za časnu stvar i za ono što je naše pravo – kaže Božović.

Međutim, ističe da ima i onih koji će da idu na njih đonom ne bi li dobili nekakve poene kod ministarstva ili, kako kaže, šta već.

–  Postoji autocenzura, na kraju krajeva postoji strah. Nalazimo se u situaciji da se prosvjetni radnici jednostavno uvuku u učionice, a šta ćemo da radimo unutra njih uopšte nije briga. Tako da sjutra očekujemo od direktora da pozivaju djecu da dođu u školu, pa će da vrše pritiske i tako dalje – kaže Božović i ističe da će vidjeti šta nosi dan.

Ističe da su u toku sastanci koje su sazvali pojedini direktori na kojima se vrši pritisak.

– Direktori uveliko zakazuju za večeras sjednice, a to je protivno pravilniku o načinu rada Nastavničkog vijeća. Dakle, direktor redovnu sjednicu zakazuje makar tri dana unaprijed, a vanrednu sjednicu makar 24 sata. Dakle, te sjednice večeras i sjutra ujutru u 6, 6.30, 6.45, kao što neki već zakazuju, to direktori rade protivpravno i pod pritiskom ministarstva – ističe Božović.

Istakao je da su pojedini direktori imali večeras onlajn sastanke, gdje su vršili pritiske tako što  su propitivali ljude jesu li za štrajk, da se izjasne.

– Traže od nastavnika i profesora da se ponovo izjasne, prave nove spiskove. Spiskovi su njima predati još prije, prije deset dana, i u petak takođe dodatni, dopunjeni spiskovi. Prema tome niko nema pravo, posebno direktori, da nas ponovno prebrojavaju i da traže ko jeste, ko nije za štrajk. Svi su dobili te spiskove, dakle sve se zna – kaže Božović.

Najbolji odavno napuštaju prosvjetu

Najbolji više ne upisuju naše fakultete, nama ne dolaze najbolji kadrovi više, tu imao svakakvih kadrova i sa sumnjivim diplomama, i u ministarstvu se ispostavlja ima takvih slučajeva, kaže Božović.

– Svaka dva, tri dana ispostavi se da ima diploma koje nisu dobre, a to da najbolji odavno ne upisuju fakultete i da napuštaju kogod može da napusti je očigledno, posebno matematičari, fizičari, informatičari, koji mogu da rade negdje drugo, oni odavno napuštaju prosvjetu i to je neko drugo pitanje koje nije trenutno na dnevnom redu – kaže Božović.

Predsjednik Sindikata prosvjete očekuje da se pojedinci pod pritiskom povuku sa spiska.

– Očekujemo, naravno, ali imamo mi i drugih primjera. Evo recimo škola „Dr Dragiša Ivanović“, u kojoj je prije nekoliko dana bilo 65-66 odsto prijavljenih za štrajk, sada su sto posto za štrajk. Ali imamo i škole koje odustaju, imamo i toga, rijetke su, ruku na srce, ali vidjećemo šta će se desiti. Da li će neki da podlegnu pritisku, jer ovo je pritisak, i to veliki – kaže Božović.

On je ponovio da se na zaposlene vrši neviđen pritisak, i da ih tretiraju „kao marvu koju treba ugurati u učionice“.

– Šta će biti u učionici nikoga ne interesuje, kako ćemo da radimo, šta ćemo da radimo u učionici, u ovom trenutku nikoga ne interesuje. Samo da uđemo u učionicu. Baš njih briga za ostalo, samo da se kaže štrajk nije uspio. Da pokažu kakvi su prosvjetni radnici, da je sindikat slabašan i da ne valja – kazao je Božović portalu Dan.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.