nedelja , 2 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Branko Popadić: Pandemija šansa da upoznamo sebe i naučimo se strpljenju

Branko Popadić: Pandemija šansa da upoznamo sebe i naučimo se strpljenju

Nastoji da živi dostojanstveno, poštujući sebe i pokušavajući da usreći ljude kraj sebe. Voli ljubazne, hrabre, iskrene i odane ljude. Uživa u putovanjima, upoznavanju novih ljudi, kultura, jezika, muzike kao i usvajanju novih saznanja iz domena prirodnih nauka, medicine ili psihologije. U porodici u kojoj je rođen naučio je jednostavnost, organizovanost, skromnost, dobre međuljudske odnose i mnoštvo stvari koje ga oblikuju. Branko Popadić, apsolvent Medicinskog fakulteta u Podgorici, za „Pljevaljske novine“ priča o djetinjstvu, porodici, gimnazijskim danima, studijama, daljim planovima..

– Otac Dragoljub i majka Radmila čine me bezbrižnim, svakodnevno pružajući podršku ispunjenu roditeljskom ljubavlju. Moje starije sestre su kao biseri, moji uzori. Marina je ekonomista, računovođa, a Brankica je nastavnica matematike. Učinile su me ponosnim ujakom Ognjena i Elene. U djetinjstvu sam imao mnogo drugarstava, zabave i druženja gotovo uvijek vani, na ravnicama naselja Ševari a radovao sam se i odlascima na selo gdje sam se susretao sa drugačijim načinom življenja i netaknutom prirodom – priča Branko koga je, kako ističe, pljevaljska Gimnazija oblikovala i usmjerila na putu profesionalnog ostvarivanja.

 

Branko Poadic

– Zahvalan sam profesorima na usvojenom znanju, razvijanju i usmjerenju interesovanja. Tokom gimnazijskih dana bio sam državni prvak na takmičenju iz biologije i tako postao član fondacije za promovisanje nauke „Prona“ ali i Naučnoistraživačkog centra Petnica kraj Valjeva – kaže Branko i dodaje da je umjesto studija molekularne biologije i fiziologije odabrao medicinu neposredno prije upisa na fakultet. Do završetka studija Branku je ostao još završni ispit.

Branko sa roditeljima

Branko sa sestrama

-Medicinu sam izabrao zbog širine i ljepote oblasti koje se izučavaju na studijama kao i humanosti samog poziva ljekarske profesije. Studije su zahtjevale dosta posvećenosti, reda, rada i discipline pa sam se posebno trudio da sačuvam i oplemenim istraživački duh i ambicije. Motivaciju sam pronalazio u jasnoj viziji sebe i onoga što želim. Studije medicine su posve specifične zbog obimnih ispita i praktičnih vježbi ali onima koji su spremni na nove izazove i širenje vidika to pričinjava zadovoljstvo – naglašava Branko. Po njegovim riječima energiju je dobijao u vannastavnim aktivnostima, vožnji bicikla, trčanju ili plivanju.

-Učestvovao sam na studentskim kongresima u Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH i Makedoniji, a posebno izdvajam stipendiju Ministarstva Republike Slovenije i boravak u Ljubljani koje sam iskoristio kao osvježenje snova koji su počeli da se ostvaruju. Visoki prosjek nastao je kao proizvod visokih kriterijuma koje težim da ostvarim. Ipak, mislim da su mnogo važniji entuzijazam i spremnost za rad koji izlaze iz okvira nekih brojeva koji označavaju uspjeh – iskren je Branko. Instituti i univerzitetske klinike koje se bave dijagnostikom, naučnoistraživačkim radom i edukacijom – Brankove su ambicije.

– Specijalizacija koja bi ispunila moja interesovanja jeste patologija. Kao spona između pretkliničkih i kliničkih oblasti predstavlja nauku koja bolesti proučava pod mikroskopskim uvećanjem. Neprikosnoveni značaj patologa je u postavljanju ispravne dijagnoze – kaže Branko. Smatra da u Pljevljima ne postoje institucije u kojima bi se profesionalno ostvario iako se rodnom gradu uvijek rado vraća, jer u tom gradu je toplina porodičnog doma, divno uređeno dvorište, ljudi blage i dobronamjerne naravi.

– Poslednja tri mjeseca pomažem kolegama epidemiolozima u Institutu za javno zdravlje i time dajem skromni doprinos u prevazilaženju nastale situacije izazvane korona virusom. Na pandemiju, koja je postala dio naše svakodnevice, posmatram kao šansu da bolje upoznamo sebe i budemo strpljivi. Pred nama su vakcine koje će na najbolji način ubrzati oporavak civilizacije i pomoći čovječanstvu da uskoro pandemija korona virusa postane prošlost – zaključuje Branko.

S.Z.

Tekst objavljen u „Pljevaljskim novinama“ 1. marta 2021. g

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Obilježen Međunarodni dan starih – Opština Pljevlja više od deset godina uspješno radi na inkluziji

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević primio je uoči Međunarodnog dana starijih osoba gerontodomaćice koje u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.