ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Breznicu ruže vlast i sugrađani

Breznicu ruže vlast i sugrađani

Gradske cvjetne oaze, novi asflat i popločani trotoari nisu uspjeli da prikriju nemaran odnos prema malenoj rijeci u centru grada. Ljepotica Breznica opjevana u pjesmi, na daleko čuvena zbog starih ljubavi koje griju srce, u svojoj kući zatrpana je smećem i zarasla travom i drvećem. Prije neki dan u njenom koritu našao se i dušek. Plastične flaše, kese, polomljen štap, jastuk svega ima u našoj rijeci.

Danas dok sam fotografisala zapuštenu ljepoticu jedna patka plovila je koritom i davala živost napuštenoj Breznici. Dok gradovi ulažu novac u gradnje fontana, kako bi čuli veseli žubor vode, Pljevljaci kao da su ljuti i sav bijes iskaljuju na Breznici. Djelimično je očišćena na potezu pored gradske pijace. Po planu i programu rada lokalnog preduzeća „Čistoća“ korito rijeke se čisti jednom godišnje u junu ili julu, što zavisi od dubine korita i temperature vode.

-U sadašnjim uslovima čišćenje Breznice jednom godišnje nije dovoljno. Ne može jedna čista voda da ima toliku količinu trave i potrebno je da se uradi bakteriološka i hemijska analiza. Stručnjaci iz te oblasti treba da indetifikuju problem i preporuče lijek, kazala nam je Olgica Otašević, rukovodilac radne jedinice „Zelenilo“, prošle godine u ovo vrijeme.

Radnici Čistoće korito rijeke čiste ručnom kosidbom a to je nedovoljno za lijep izgled rijeke jer „trava iz vode buja“. Dotrajalost i nemar ogleda se i na obrušenom kamenom zidu korita rijeke. U gornjem jezeru iznad ribnjaka lane je obnovljeno je kameno korito, vrijednosti oko 30 hiljada evra.

Dok decenijama traje potraga za krivcima zagađenog vazduha u Pljevljima šta nam poručuje izgled korita rijeke Breznice?

Pljevljaci u Židovićima grade sistem za prečišćevanje otpadnih voda vrijedan šest miliona evra a malena Breznica zatrpana je nemarom, načičkana privremenim objektima, izbadana cijevima otpadnih voda, a u Ulici Mila Peruničića gradske žardinjere oplemenjene su cvijećem.

Na Vikiliksu se nalaze podaci o Breznici da je „u djelu toka koji protiče kroz grad veoma zagađena pa u tom dijelu nema brojnu floru i faunu a u njenom čistijem djelu izgrađen je ribnjak“.

Prije nepunih pet godina oko 40 sugrađana je samoinicijativno čistilo korito Breznice, od ćevabdžinice Fast fuda do kraja njenog  toka. Tada su našli u vodi i mrtvu ovcu, kažu, ističući da „Čistoća“ nikada nije čistila donji tok Breznice. Da li će planirana akcija NVO „ZID“ i lokalne uprave u subotu dotaći Breznicu?Breznica1Breznica patka

Krivci za izgled i stanje vode u Breznici su samo Pljevljaci – vlast i građani, i to današnji i oni od prije više decenija. Da li Pljevljaci stvarno vole svoj grad? Da li je potrebno veliko znanje i struka koju u čitavoj opštini niko ne posjeduje? Lokalni političari imaju tako mnogo posla u prebrojavanju svojih i njihovih glasača i obećanjima da izgleda računaju da na Breznici niko i nikada ne može dobiti glas na izborima? Čitaoci traže da novinari pišu o izgledu rijeke. Pišemo ponovo i nadamo se da će Breznica biti turistička atrakcija i da oko 5 km njenog toka može biti zauvijek čisto. Neko će zbog pjesme o Breznici doću u Pljevlja?

Breznica ispod pijace

Breznica drvocvijeće u gradu

V.M.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Još bez registra pedofila, sudovi poslali nepotpune podatke

Registar pedofila u Crnoj Gori koji je trebalo da bude gotov u decembru još uvijek …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.