nedelja , 2 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Bromazepam, Lorazepam, Eritromicin, Zorkaptil, Panklav, Famotidin i dalje će se izdavati na recept

Bromazepam, Lorazepam, Eritromicin, Zorkaptil, Panklav, Famotidin i dalje će se izdavati na recept

Povodom informacija koje su se ovih dana pojavile u pojedinim medijima, a tiču se ukidanja određenih ljekova sa Liste ljekova, koji se izdaju na recept, tj. na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo zdravlja tvrdi da ta informacija nije tačna, te da se ljekovi koji su pomenuti u tom kontekstu (Bromazepam, Lorazepam, Eritromicin, Zorkaptil, Panklav, Famotidin) nalaze na važećoj listi.

„Dakle, nije tačno da građanima od 01. oktobra neće biti dostupni recept navedeni ljekovi. Takođe, netačna je informacija da će doći do poskupljenja ljekova koji se nalaze na Listi i koje država plaća dobavljačima”, naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Podsjećaju da je nova Lista ljekova koja obezbjeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, stupila na snagu u avgustu ove godine, s ciljem da se stvaraju uslovi da se zdravstvena zaštita odvija na efikasan i racionalan način, odnosno da se u okviru sredstava opredijeljenih za ljekove građanima. obezbede kvalitetni, bezbijedni i efikasniji ljekovi uz najpovoljniju cenu.

„Revizija, odnosno ažuriranje Liste ljekova očekuje se do kraja ove godine i pored nižih cena ljekova, obezbediće i vođenje novih terapijskih opcija, koje će omogućiti pružanje odgovarajuće i adekvatne zdravstvene zaštite u skladu sa evropskim standardima“, zaključuju u Ministarstvu zdravlja.

Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Obilježen Međunarodni dan starih – Opština Pljevlja više od deset godina uspješno radi na inkluziji

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević primio je uoči Međunarodnog dana starijih osoba gerontodomaćice koje u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.