nedelja , 21 jula 2024
Početna / Život / Budite se umorni? Naviknite tijelo na rano ustajanje

Budite se umorni? Naviknite tijelo na rano ustajanje

Stručnjak za spavanje Michael J. Breus je podijelio nekoliko savjeta koji mogu da istreniraju tijelo da se vremenom počne ranije buditi.

Budite dosljedni

On kaže da, kada mijenjate svoj raspored spavanja, treba paziti na – dosljednost. Tvrdi tako da nam je da se cirkadijalni ritam prilagodi novom rasporedu, potrebno približno 21 dan, a dodaje i da to, ako ste navikli da se budite u određeno vrijeme, nikako nije jednostavno kao raniji odlazak u krevet.

„Kada pronađete novo vrijeme buđenja do kojeg želite doći, morate se zapravo prisiliti da se budite u to vrijeme 21 dan zaredom, kako bi vaš mozak to uskladio“, objašnjava stručnjak.

Držite alarm dalje od kreveta

Ako vam je alarm odmah uz krevet, vjeroatno ga ugasite čim se oglasi i nastavite da spavate, ali ako ga ostavite malo dalje, moraćete da ustanete da ga isključite i najteži dio buđenja je gotov.

To će vas spriječiti da odlažete alarm satima, te ćete tako ustati na vrijeme.

Izlažite se prirodnom dnevnom svjetlu

Stručnjak objašnjava da boravak na svjetlu od najmanje 15 minuta čim se probudimo signalizira mozgu da je to vrijeme kada treba da se budimo svaki dan.

Preko dana vam prozor može biti otvoren kako bi vam u stan ulazilo što više dnevne svjetlosti.

Ne oslanjajte se na kafu

Savjetuje i da maksimalno izbacite kofein dok pokušavate prilagoditi svoj raspored jer od njega nećete dobiti energiju kao što možda mislite.

Ako počnete unositi manje kofeina, san će vam biti kvalitetniji, a dobro je izbaciti i alkohol kad se želite buditi ranije jer negativno utieče na san.

Pronađite motivaciju

Ako imate prijatelja ili člana porodice koji dijeli vaš cilj ranog buđenja, možete se oslanjati jedno na drugo.

Stručnjak kaže da možete jedno drugo naizmjenično zvati ujutro, motivišući se tako da ustanete. Ako to nije opcija, može biti korisno imati zadatak ili obavezu za koje morate ustati, kao što je izvođenje psa ujutro u šetnju ili zakazivanje kasnijeg sastanaka.
Izvor-rtcg portal

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ne možete da prestanete da jedete kada ste pod stresom

Jedenje pod stresom često je izazvano nekim nezdravim silama koje bismo željeli maknuti iz svojeg …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.