ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / CDPR:u Crnoj Gori godišnje se registruje 400 i 450 novooboljelih od kancera dojke

CDPR:u Crnoj Gori godišnje se registruje 400 i 450 novooboljelih od kancera dojke

 

Zbog mjera NKT u cilju suzbijanja epidemije korona virusom mnogi sugrađani nisu u mogućnosti da odu na redovne zdravstvene kontrole. Kako je oktobar mjesec borbe protiv kancera dojke iz NVO Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) podsjećaju da se u Crnoj Gori  svake godine registruje između 400 i 450 novooboljelih od kancera dojke, tačnije za posljednju godinu za koju postoje tačni podaci, a to je 2016. godina, dok je 110 umrlih u 2016.g.

-Posljednjih dvadesetak godina u Crnoj Gori godišnje je umiralo od kancera dojke između 60 i 100 osoba, da bi od 2010. godine svake godine umiralo godišnje preko 100 osoba. Najmanje osoba umrlih od kancera dojke u ovom stoljeću je bilo 2003. i 2004. godine i to su 62 i 65 osobe. Interesantnost iz Statističkog godišnjaka Instituta za zdravlje Crne Gore o broju umrlih osoba od kancera dojke zaključno sa 2015. Godinom su 2009. i 2011. godina, kada su sve umrle osobe bile ženskog pola, kaže Domagoj Žarković, sekretar CDPR-a.

Bilans ne mora da bude ovakav, jer je ova bolest, kada se otkrije u ranoj fazi, – izlječiva. Zato stručnjaci povodom Mjeseca borbe protiv kancera dojke, koji se svake godine obilježava u oktobru, podsjećaju na važnost samopregleda i preventivnih pregleda. Efekat liječenja, iako su u terapiji karcinoma dojke napravljeni značajni pomaci, direktno zavisi od stadijuma bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze i početka liječenja. Stoga je važno na vrijeme otkriti bolest. Pojava promjena na dojkama kod svake žene stvara paniku, ali je većina ovih promjena, srećom, benigne prirode. Prvi korak u ranom skriningu je samopregled. Stručnjaci kažu da samopregled treba da se radi već poslije 25. godine jednom mjesečno, najbolje poslije menstrualnog ciklusa. Ako ste u menopauzi, samopregled treba raditi uvijek istog datuma u mjesecu.

-Sumnjive promjene na dojkama su: otvrdline, čvorići ili zadebljanja, promjene veličine i oblika dojke, stvaranje jamica ili nabiranje kože dojke, svrab, ljuštenje pokožice ili osip na bradavici, uvlačenje i sekret iz bradavice. Svaki od ovih znakova pojedinačno je razlog da obavezno odete na pregled. Preventivni pregledi kod hirurga – onkologa, preporučuju se jednom godišnje, a po njegovom savjetu i ultrazvuk. Od 40. godine trebalo bi povremeno uraditi i mamografiju, ali isključivo kada ljekar to preporuči. Iako se još uvijek ne zna uzrok kancera dojke, neke žene imaju povećan rizik da obole od ove vrste carcinoma, navodi Žarković dodajući da su faktori rizika: prva menstruacija prije 12. godine, prvi porođaj poslije 30. godine, nerađanje, kasniji ulazak u menopauzu i promijenljivi faktori rizika: stres, nezdrava ishrana sa mnogo masti i proteina, gojaznost, pušenje, alkohol.

Nasljeđe se smatra najvažnijim faktorom rizika za mnoga oboljenja, a geni odgovorni za nastanak karcinoma dojke su BRCA 1 i BRCA 2.Ovi geni se inače nalaze u svim ćelijama, ali tek njihova mutacija izaziva kancer dojke. Žene koje su ih naslijedile nose 80 odsto rizika da obole. Kod više od polovine njih bolest se javlja do pedesete, a kod nekih i u tridesetim godinama.

Treba zapamtiti da žene najčešće same otkriju čvor, da većina čvorova nije kancer I rano otkrivanje, tj. na vrijeme, kancera je najbolja šansa za izliječenje.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Osjetno zahlađenje, mraz na sjeveru

U Crnoj Gori danas će biti osjetno hladnije, ali bez padavina. Na sjeveru ujutru umjeren …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.