petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / CEDIS: Potrošnja 23 odsto veća u odnosu na novembar

CEDIS: Potrošnja 23 odsto veća u odnosu na novembar

Najviše električne energije, oko 38 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi, Zete i Cetinja (Region 2)

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u decembru preuzeli ukupno 274.940.334 kWh električne energije, što je oko 23 odsto više u odnosu na novembarsku potrošnju i na nivou energije preuzete tokom istog perioda prethodne godine. Najviše električne energije, oko 38 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi, Zete i Cetinja (Region 2).

– Očitano je ukupno 404.784 brojila, ili 94 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto. Ekipe Sektora za održavanje su u decembru na 10/0,4 kV nivou realizovale 2.118 intervencije na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata (10/0,4 kV) iznosila je oko 193 hiljade eura- navodi se u saopštenju.

Na distributivnu mrežu je u decembru priključeno 1.170 novih korisnika.

Prethodnog mjeseca intenzivno se radilo na stvaranju preduslova za izgradnju 1.8 miliona eura vrijedne trafostanice 35/10 kV „Bigova“.

– S tim u vezi potpisan je ugovor sa projektantom za uklapanje u 10kV mrežu i donijeta Odluka o izboru najpovoljnije ponude za reviziju uklapanja u 10kV mrežu. Na nivou sekundarne mreže završeni su radovi na ugradnji reklozera na tri 10 kV dalekovoda u kolašinskoj opštini („Gornja Morača“, „Rovca“ i „Skrbuša“) za koje je izdvojeno oko 250 hiljada eura. Takođe završeni su oko 140 hiljada eura vrijedni radovi na izgradnji dvije trafostanice u Podgorici, naponskog nivoa 10/0,4 kV („Brijeg Morače 1“ i „Br. 2 (nova) –  prema DUP-u “Konik – Stari Aerodrom – faze III“). Tokom decembra završena je i 85 hiljada eura vrijedna rekonstrukcija niskonaponske mreže (STS 10/0,4 kV „Zenica“) u Pljevljima. Djelimično su i završeni radovi na izgradnji 10 kV kablovskog voda „TS Ševari I – TS Ševari II – TS Emisioni centar“. Za ovu investiciju je planiran iznos od 115 hiljada eura- navodi se u saopštenju.

Tokom decembra na području Crne Gore je ugrađeno 44 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 340 hiljada, čime je pokriveno oko 79 odsto konzuma.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 434 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.