ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / CG otkupila akcije A2A za 14,3 miliona eura

CG otkupila akcije A2A za 14,3 miliona eura

Država je juče na Montenegroberzi otkupila 3.202.845 akcija Elektroprivrede za 14,33 miliona eura od italijanske kompanije A2A. Država je tako povećala udio u vlasničkoj strukturi EPCG za 2,7 odsto na oko 88,12 odsto, prenosi RTCG.

Ovom transakcijom A2A još nije potpuno izašla iz EPCG jer je ostalo njenih još 0,54 odsto akcija.

Podsjetimo da je Vlada 15. novembra usvajajući informaciju o realizaciji Ugovora o izvršenju put opcije između A2A i Crne Gore, zadužila Ministarstvo finansija da do kraja ove godine, u dva navrata, preuzme od A2A dionice crnogorske elektroenergetske kompanije. Ministarstvo finansija je zaduženo da preuzme i 636,79 hiljada akcija za 2,85 miliona eura najkasnije do 31. decembra.

EPCG trenutno u svom vlasništvu ima maksimalno dozvoljenih deset odsto sopstvenih akcija, pa je zato i Vlada odlučila da država preuzme preostale akcije od A2A.

EPCG je krajem septembra kupila 11,81 miliona sopstvenih akcija od A2A, za 52,86 miliona eura. Prethodno je krajem avgusta na Skupštini akcionara EPCG donijeta odluka o kupovini tih sopstvenih akcija od A2A. Akcionari EPCG su tada u skladu sa Zakonom o privrednim društvima donijeli odluku o poništenju prethodno kupljenih akcija.

Prva tranša EPCG vezana za ugovor o izvršenju put opcije kojim je predviđen izlazak A2A iz vlasništva državne energetske kompanije, obavljena u septembru prošle godine. Tada je EPCG od Italijana otkupila 13 miliona sopstvenih akcija za 51,6 miliona eura svojih akcija. Akcionari EPCG odobrili su na sjednici Skupštine u avgustu prošle godine, kompaniji da kupi te akcije od italijanske A2A, po cijeni od 3,96 eura po akciji.

Ukupan aranžman države i italijanskog partnera u EPCG kompanije A2A, je vrijedan 230,6 miliona eura.

Nakon dugotrajnih pregovora taj ugovoreni iznos je diskontovan sa prvobitnih 250 miliona eura. Država je prvu ratu od 68,9 miliona eura uplatila u maju prošle godine i na taj način otkupila 17,25 miliona akcija. Crna Gora je drugi paket akcija otkupila u aprilu ove godine po ukupnoj cijeni od 39,92 miliona eura.

Raskid partnerstva sa A2A, koja je u EPCG ušla 2009, iniciran je 1. jula 2017. godine. Ugovorom o izvršenju put opcije predviđeno je da se u četiri rate isplati A2A i otkupe sve njene akcije u EPCG po cijeni od 230,6 miliona eura, umjesto prvobitno dogovorenih 250 miliona.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je početkom novembra u Skupštini, kazala da su primjetni brojni benefiti i povoljnosti od izlaska italijanskog partnera iz vlasničkih i upravljačkih struktura EPCG, što se desilo 1. jula 2017. godine.

„Vlasništvo u EPCG smo povratili umjesto za sedam za dvije godine i po osnovu vlasništva u kompaniji naplatili 91 milion eura dividende“, saopštila je ranije Sekulić.

EPCG je krajem septembra kupila 11,81 miliona sopstvenih akcija od A2A (Foto: EPCG)  (Foto: EPCG)

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Brkovića htjeli za čuvara firme koju je urušio

Privredni sud poništo je svoje ranije rješenje kojim je prihvatio zahtjev stačajnog upravnika “Vektre Jakić” …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.