nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / „Čistoća“ planira da 80 % grada ima podzemne kontejnere

„Čistoća“ planira da 80 % grada ima podzemne kontejnere

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević i direktor komunalnog preduzeća doo „Čistoća“ Saša Ječmenica predstavili su renomiranoj finskoj kompaniji „Molok“ potrebe grada za nabavkom novih podzemnih kontejnera za odlaganje komunalnog otpada kako bi u naredne tri godine 80% gradskog područja bilo pokriveno ovim sistemom kontejnera.

„Napravili smo planove, donijeli odgovarajuće odluke i izdvojili sredstva. Cilj nam je da dalje unapređujemo ekologiju u skladu sa našim motom „Čista Pljevlja’“, kazao je Kovačević prilikom obilaska.

Direktor „Čistoće“ je kazao da su Pljevlja prepoznata kao grad visokog nivoa održavanja čistoće, da je opštinsko komunalno preduzeće tokom ove godine postavilo podzemne kontejnere na 12 gusto naseljenih lokacija, pokrivši ovim načinom prikupljanja komunalnog otpada 17% svojih korisnika.

„Ovaj sistem je napredniji sa više aspekata: značajno smanjuje i troškove komunalnog preduzećana ovim poslovima, posuda zauzima znatno manje prostora od klasičnih kontejnera, a kapacitet joj je petostruko veći, nema širenja neprijatnih mirisa, niti rasipanja komunalnog otpada usled vjetra i drugih uticaja“, kazao je Ječmenica.

Predstavnicima finske kompanije je predočeno da će u skladu sa zakonom za nabavu novih modernih podzemnih kontejnera biti raspisan javni tender.

Molok PV podzemni kontejneri

Predstavnik „Moloka“ Damir Budanec je iskazao zainteresovanost za opremanje Pljevalja novim podzemnim kontejnerima za otpad rekavši da je Crna Gora jedna od 40 država u kojima se koriste njihovi sistemi, te su da u našoj zemlji osim Pljevalja opremili podzemnim kontejnerima za otpad još Podgoricu, Herceg Novi, Budvu, Bijelo Polje,Ulcinj Bar i Kotor.

Iz lokalnog komunalnog preduzeća su istakli da su obavili poslove informisanja građana o načinu odlaganja otpada u naseljima gdje su isti postavljeni, obaveznom odlaganju žara i pepela u posebne posude koje će biti prateće uz postavljene kontejnere. Takođe, upoznali su goste i predsjednika opštine da će nakon građana naselja „Iza pošte“, Varoši, Centra i Kupusišta, novi sistem odlaganja komunalnog otpada biti uspostavljen u Gagovića Imanju, Jaliji, Moćevcu i ulicama Omladinskoj i Voja Đenisijevića, te dovršen u naselju Zlodo.

Podjećamo, pljevaljska „Čistoća“ je u 2021. godini izvršila nabavku specijalizovanog vozila za pražnjenje polupodzemnih kontejnera, a koje je već nekoliko mjeseci operativno na ovim poslovima.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Stanje na putevima: Putevi mokri i klizavi, smanjena vidljivost

Na putevima u zemlji danas se saobraća po mokrim i kilzavim kolovozima uz smanjenu vidljivost. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.