subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Politika / Članovi OIK Pljevlja uputili prigovor: DIK da naloži Gospiću da sazove sjednicu

Članovi OIK Pljevlja uputili prigovor: DIK da naloži Gospiću da sazove sjednicu

Većina članova OIK – a tražila je od Gospića da sazove sjednicu ali on to nije učinio i, po tom pitanju uopšte se nije oglašavao.

Nakon što se predsjednik Opštinske izborne komisije u Pljevljima Čedo Gospić oglušio o zahtjev većine članova OIK- a da sazove sjednicu na kojoj bi se razmatrarali rezultati lokalnih izbora održanih u Pljevljima 23. oktobra 2022. godine, članovi OIK-a uputili su prigovor Državnoj izbornoj komisiji. Od Državne izborne komisije oni traže da se Gospiću naloži da bez odlaganja donese odluku o sazivanju sjednice Opštinske izborne komisije.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika članom 32 stav 1, tačka 3, propisano je da Državna izborna komisija usklađuje rad opštinskih izbornih komisija i daje upustva u vezi primjene ovog zakona i vrši nadzor nad njihovim radom. Većina članova OIK – a tražila je od Gospića da sazove sjednicu ali on to nije učinio i, po tom pitanju uopšte se nije oglašavao.Nesporno je da je predsjednik Opštinske izborne komisije bio u obavezi sazvati sjednicu po zahtjevu članova Komisije u stalnom, odnosno u proširenom sastavu, odnosno dostaviti materijal koji je osnov za odlučivanje i takođe sazvati sjednicu po podnijetom zahtjevu od strane podnosioca lista, u cilju razmatranja zahtjeva i donošenja odgovarajuće odluke u vezi sa istim – navodi se u prigovoru ušpićenom DIK-u.

Predsjednik OIK tvrdio da zahtjev do njega nije stizao

Krajem decembra prošle godine, u izjavi za „Dan“ Gospić je tvrdio da zahtjev članova OIK o sazivanju sjednice do njega nije stizao.

– Još uvjek nisam zvanično dobio zahtjev članova komisije. Vjerujem da ću zahtjev imati danas ili sjutra u rukama, pa ću se onda prema tome odrediti- kazao je tada Gospić uz objašnjenje da poslednjih dana nije ni bio u Pljevljima.

– Bio sam odsutan iz Pljevalja tako da je i to jedan
od razloga zbog čega se nisam upoznao sa zahtjevom članova OIK-a –
pojasnio je Gospić.

Lokalni izbori u Pljevljima održani su 23. oktobra prošle godine. Na pomenutim izborima aktuelna izvršna vlast Demokratske partije socjalista, Bošnjačke stranke i Socjaldemokrat, pretrpljeli su poraz, osvojivši svega devet od ukupno 34 mandata u lokalnom parlamentu. Demokratski front osvojio je 12 mandata, koalicija okupljena oko Demokratske Crne Gore sedam, lista Evropa sad čertiri, a koalicija SNP-a i URA dva mandata. Do zaključenja biralištta niko nije imao prigovor na tok izbornog dana.

Međutim, koalicija okupljena oko DPS-a, dva sata prije zakonom utvrđenog roka za podnošenje prigovora podnijela je prigovor na regularnost izbora održanih u selima Potpeće i Prenćani, gdje su inače ostvarili ubjedljivu pobjedu. Opštinska izborna komisija je jednoglasno odbila prigovore, a isto je uradila i Državna izborna komisija. Ipak, žalba je upućena Ustavnom sudu, koji trenutno nema mogućnost odlučivanja. Većina članova Opštinske izborne komisije sredinom decembra prošle godine tražila je od predsjednika OIK – a Čeda Gospića da zakaže sjednicu kako bi se donijela odluka, kao i u nekim drugim opštinama, o proglašenju izbornih rezultata kako bi se stvorila mogućnost da se novi lokalni parlament konstituiše. Imajući u vidu da je Gospić dugogodišnji član i funkcioner DPS-a, bez urgencije Državne izborne komisije teško je očekivati sazivanje sjednice Opštinske izborne komisije u Pljevljima.

Izvor-dan.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Čestitka za Ramazanski Bajram

Dragi gradjani, pripadnici islamske vjere, Upućujemo vam najiskrenije čestitke povodom velikog praznika ramazanskog Bajrama.Praznik koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.