ponedeljak , 25 septembra 2023
Početna / Vijesti / Kultura / Čovjek se osjeća blagodarno pred svojim ljudima

Čovjek se osjeća blagodarno pred svojim ljudima

Izložba slika iz tridesetogodišnjeg opusa, autora Tomislava Toma Džogaza, otvorena je sinoć u Umjetničkoj galeriji “Vitomir Srbljanović”. Njegova djela obiluju jarkim bojama u kojima dominiraju karakteristični portreti. Osoben slikarski izraz prisutan je u nadrealističkim motivima. Džogazova likovnost ne robuje formama, a dugogodišnje iskustvo van zemlje je uticalo na slikarsku poetiku. Ovo je umjetnikova prva samostalna izložba u zavičaju.

Pored autora, govorili su direktor Umjetničke galerije “Vitomir Srbljanović” Belis Pojatić i istoričar umjetnosti Mirko Antonije Malešić, koji je otvorio izložbu. Pojatić je rekao da je umjetnik radni vijek proveo van rodnog kraja u Novom Zelandu i Austriji, gdje je najviše stvarao.

“Sve vrijeme se amaterski bavio slikarstvom. Osnove likovne umjetnosti je naučio je od svog ujaka Miomira Damjanovića-Damija. Imao je pet samostalnih izložbi u Austriji i Njemačkoj”, kazao je Pojatić.

Malešić je ukazao da će Džogaz biti pravo osveženje na pljevaljskoj i crnogorskoj likovnoj sceni i govorio o neobičnosti autorovih slika.

“ Njegove slike su posve neobične i zanimljive. Tomo slike prosto vaja. Neobično ih oblikuje i na taj način pravi volumene i boje”, istakao je Malešić i dodao da će autora obilježiti portreti.

Džogaz je iskazao zadovoljstvo zbog prve samostalne izložbe u rodnom gradu. “

Drago mi je da prvi put samostalno mogu da predstavim slike pljevaljskoj publici. To je moj grad. Posle dugih godina provedenih u inostranstvu, čovjek se osjeća blagodarno pred svojim ljudima”, rekao je Džogaz.

Posjetioci će postavku moći da pogledaju do 12. maja.

Autor teksta: Boris Bajić

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

GTO Pljevlja dobitnik nagrade za najbolju orkestarsku interpretaciju na 16. Tamburica festu u Novom Sadu

Foto: Ilustracija – OVOGODIŠNJI, 16. PO REDU „Svetski tamburica fest 2023“, koji je od 14. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.