subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Crnogorski ugostitelji pozvali Vladu na dijalog i pomoć

Crnogorski ugostitelji pozvali Vladu na dijalog i pomoć

Udruženje Ugostitelja, hotelijera, i turističkih agencija, koje obuhvata 5.500 članova, predalo je danas zahtjeve Vladi CG u kome traži hitno otvaranje ugostiteljkih objekata i uvrštavanje turističkih i ugostiteljskih radnika u prioritetnu grupu za vakcinaciju.

Predlažili su Vladi formiranje radne grupe za pripremu sezone kao i prevazilazenje krize i konsultacije oko primjene epidemioloških mjera Instituta za javno zdravlje CG (IJZ).

Podsjećaju da je CG lani posjetilo 80 odsto manje gostiju, nego 2019. Godine. Zahtjevaju proširenje I produženje podrške turističkoj privredi i traže realizaciju 12 mjera: bezuslovnu isplatu subvencija na zarada zaposlenima u sektoru ugostiteljsstva, povaćanje subvencija za zarade zaposlenih na iznos 250 evra za drugi kvartal, smanjenje poreskog opterećenja na lična primanja u korist zaposlenih na zarade manja od 500 evra neto, bezuslovni moratorijum na kredite ugostiteljskim kompanijama,koje to žele do stabilizacije ekonomske I epidemiološke situacije, produženje javnog poziva za subvencionisanje kamata (kod poslovnih bankaka i IRF) I za kredite koji su reprogramirani u 2021. Godini ili im je u tom preiodu produžen grej period, oslobađanje plaćanja poreza na nepokretnosti za ugostiteljske I hotelske objekte u prošloj I ovoj godini. Za vrijeme zabrane rada ugostiteljskih objekata odlaganje plaćanja obaveza za komunalije, oslobađanje od plaćanja obaveza za poreze I doprinose na zarade kao i omogućavanje subvencije od države za zakup poslovnih prostora i komunalija. Traže moratorijum na kredite zaposlenih, PDV od 7 % na sve ugostiteljske usluge I da se zaposleni u ugostiteljstvu uvrste u prioritetne grupe za vakcinisanje.

-Usvajanje ovih zatjeva bi samo djelimično riješilo naše problem ali bi nam omogućilo da opstanemo do stabilizaciije epidemiološke I ekonomske situacije, te da nagomilane dugove plaćamo na odloženo nakon stabilizacije. U suprotnom dovešćemo u pitanje egzistenciju zaposlenih, a naše kompanije u trajnu nelikvidnost I nesolventnost, što će se negativno odraziti na zaposlene – navodi se u saopštenju za javnost NVO Udruženje ugostitelja CG, koje potpisuje Nikola Buzdovan, predsjednik Udruženja ugostitelja.

Ugostitelji kažu da su se udružili, prijje desetak dana, kako bi podstaknuti prevashodno nebrigom države prema jednoj od najznačajnih grana privrede, budući da su  već 13 mjeseci, odnosno od početka pandemije Covid 19, bez adekvatne podrške i pomoći, što je posebno alarmantno imajući u vidu da su rad i poslovanje u ugostiteljstvu najteže pogođeni aktuelnom situacijom. Ugostitelji Crne Gore proteklih dana sproveli su kažu anketu među svojim članstvom i ustanovili da 44% anketiranih uposlenih u ugostiteljstvu u prvom kvartalu 2021. nije dobilo subvencije u mjesečnom iznosu od 222 eura, dok je 40% anketiranih poslodavaca potvrdilo da u istom periodu nije ostvarilo pravo na subvencije zarada svojih radnika. Takođe, ankete su pokazale da poslodavci u ovoj godini, pored subvencija zarada zaposlenima, gotovo da nijesu ostvarili nikakvo pravo na dodatni vid podrške.

Udruženje ugostitelja na sastanku u Privrednoj komori CG, Foto Privredna komoraCG
Udruženje ugostitelja na sastanku u Privrednoj komori CG, Foto Privredna komoraCG

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

EPCG -Prosječan račun za mart 34,76 eura

Domaćinstva su u martu 2024. godine potrošila 126.219.420 kWh (kilovatsati) električne energije, što je 4,22 …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.