ponedeljak , 22 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Crveni krst CG otvorio besplatne brojeve za pružanje podrške

Crveni krst CG otvorio besplatne brojeve za pružanje podrške

Brojevi su 069 19 44 75  i 069 19 44 76

Crveni krst Crne Gore je danas saradnji sa Telenorom, ali i uz podršku ostalih operatera koji su podržali inicijativu (M-tel, Telekom i Telemach), otvorio dvije besplatne linije za pružanje podrške.

Brojevi su 069 19 44 75  i 069 19 44 76 i biće aktivni tokom svakog dana osim nedjelje od 9 do 18 sati.

Kako je starijim osobama, ali i hroničnim bolesnicima i ostalim ranjivim grupama, preporučeno da ostanu izolovani, volonteri Crvenog krsta će im širom Crne Gore pružati podršku tako što će umjesto njih obaviti kupovinu osnovnih potrepština, ali i ostale slične obaveze.

Oni kojima je potrebna ovakva asistencija treba da pozovu organizaciju Crvenog krsta u svojoj opštini ili broj 069 19 44 75 da se prijave, kako bi se napravio plan obilazaka.

“Molimo građane da ne zloupotrebljavaju ovu podršku, zbog ograničenih resursa koje imamo, već da se za nju prijavljuju oni koji nemaju pomoć od članova porodice, komšija i drugih”, apeluju iz Crvenog krsta.

Takođe, zbog pojačanog straha javnosti, pojave prvih slučajeva oboljelih i uvođenja mjera kojima se ograničava kretanje stanovništva, psiho-socijalna podrška postaje važan aspekt odgovora na ovu specifičnu situaciju. Crveni krst Crne Gore za sve građane, koji osjećaju strah, uznemirenost, brigu i teško podnose boravak u izolaciji, otvara telefonsku liniju za pružanje psiho-socijalne podrške.

Besplatnim pozivom na broj 069 19 44 76 građani  imaju priliku da od psihologa dobiju informaciju o očekivanim reakcijama, kao i preporuke za prevazilaženje stresa.

“Naše geronto domaćice i volonteri će nastaviti da posjećuju starije osobe širom Crne Gore, uz poštovanje svih mjera zaštite sebe i korisnika. Tako razmatramo prioritetne korisnike kojima je ovaj vid zaštite neophodan, posebno u novonastalim uslovima, i u dogovoru sa njima pružamo usluge pomoć u kući. Podrška gerontodomaćica i volontera, koja se trenutno pruža za oko 1 500 starijih osoba širom Crne Gore, će se u trajanju privremenih mjera fokusirati na dostavljanje hrane, ljekova, pružanje psiho-socijalne podrške i redovno praćenje stanja i potreba korisnika. Svim ciljnim grupama sa kojima radimo dijelimo informativni materijal sa mjerama prevencije, jer je podizanje svijesti o značaju uključivanja svih nas u suzbijanje mogućnosti pojave Corona virusa ključno u ovom momentu”, navode iz CKCG.

Apelovali su da građane takođe da im do daljnjeg ne donose polovnu garderobu, kako bi i na taj način smanjili kontakte.

“Molimo ih za razumijevanje i da svoje donacije odlože za period koji bude pogodan za to”, dodaju iz CKCG.

Podsjetili su da je Crveni krst opredijelio krevete i posteljinu za potrebe opremanja karantina, kao i kontejnere za trijažu pacijenata kod medicinskih ustanova. Stavili smo na raspolaganje i druge kapaciteti, koji će biti aktivirani u slučaju potrebe.

“I dalje ćemo djelovati u skladu sa mjerama prevencije i o svom radu redovno informisati javnost, a sve naše korisnike, kao i građane koji nas podržavaju, molimo za razumijevanje. Još jednom apelujemo i na cijelu javnost da se poštuju preporuke nadležnih i da odgovorno postupaju, jer od svih nas zavisi kako ćemo se izboriti sa trenutnom situacijom. Molimo i na međusobnu solidarnost i poštovanje djelovanja u skladu sa prioritetima, po hitnosti i ugroženosti”, poručuju iz organizacije.

Izvor: cdm.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.