sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Čvršći koraci uz ljubav i blagoslov

Čvršći koraci uz ljubav i blagoslov

U crkvi svetog velikomučenika Dimitrija, u Vrulji, svetom liturgijom i lomljenjem slavskog kolača proslavljenja je danas hramovna slava. Ove godine crkva je dograđena i proširena i više vjernika je prisutvovalo liturgiji, koju je služio sveštenik Ognjen Perković.

O žitju sv. Dimitrija, koji je vođen Božjom ljubavlju, koji je raspodjelio siromasima  veliko materijalno bogastvo i imao još veće duhovno bogastvo dajući svoj život za vjeru besjedio je sveštenik Borivoje Pantić.

Obred

-Svjedoci smo da sve što činimo bez blagoslova nema napretka. Ne može bez blagoslova naše svete crkve da nam bude dobro, zato pozivamo ljude da dođu u crkvu da od Boga traže blagoslov za svaki svoj rad. Nestor je bio učenik sv. Dimitrija koji je dobio blagoslov i pobjedio carevog najboljeg vojnika. Hrišćanski život nije lak. Hrišćanstvo jeste vjera stradanja, žrtve, požrtvovanja ali nadasve to je vjera ljubavi. Ljubav je širina a sveti oci bi danas rekli to je pravoslavlje. Trudite se da svoju vjeru čuvate ali nemojte da budemo samo puki tradicionalisti. U narodu je uobičajeno da živimo tradicionalnu vjeru i dobro je, sačuvano je dosta toga kroz običaje koje smo nasledili od pradjedova, djeda, očeva. Mora se napraviti korak dalje jer život i vjera jeste dolazak u crkvu i sveta tajna pričešća. Potrebno je da dolazimo češće u hramove, na liturgiju. Da se ne zadovoljimo samo paljenjem svijeće, celivanjem ikone, govoreći od mene Bogu dosta. Možda jeste u početku kada pravimo prve korake. Neka svaki naš korak koji pravimo dalje bude čvršći, da stanemo i od Boga izmolimo dobro u ovozemaljskom životu. Svima neka je srćan ovaj dan i Bogom blagosloven, rekao je sveštenik Borivoje zahvaljujući kumu ovogodišnje slave Snežanu Koviniću i njegovoj porodici, koji je poreklom iz Vrulje a živi u Tivtu, želeći da „sve što je uradio na zemlji bude zalog za vječni život, što je želja svakog hrišćanina“. Sledeće godine u ime potomaka Vuka Bujišića kumovaće Baćo Bujušić.

Crkva Sv. Dimitrija

Uz slavsku trpezu, razgovor i upoznavanje vjernici su nastavili druženje proslavljajući  svog molitvenika pred Bogom svetog velikomučenika Dimitrija.

Kolač i vino

Slavski kolač

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

BIBLIOTEKA ORGANIZOVALA EDUKATIVNU RADIONICU ZA UČENIKE OSNOVNE ŠKOLE „BOŠKO BUHA“

Danas su u posjeti Narodnoj biblioteci „Stevan Samardžić“ boravili učenici III razreda Osnovne škole „Boško …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.