ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Dan slavlja i radosti u Pljevljima

Dan slavlja i radosti u Pljevljima

Pune gradske ulice od ranih jutarnjih sati, muzika uživo iz kafića, praznična atmosfera i proslava Badnjeg dana na sedam stepeni celzijusa. Puni parkinzi, automobili parkirani na trotoarima, dan bez magle suncem obasjan, plavetnilo neba, očišćen i okićen grad i Pljevlja su djelovala nestvarno lijepa sa kolonama omladine koja je šetala. Živost koja fali Pljevljima  trajala je do sumraka, kada je slavlje Hristovog rođenja prenešeno u porodične domove.

Badnjaci su danas nalagani ispred 13 pravoslavnih hramova.Vjernici i sveštenstvo SPC je u 15 sati nalagalo badnjake ispred crkve sv. Petke. Daj Bože da se uvijek u miru, dobru i veselju viđamo,rekao je sveštenik Borivoja Pantić, poželevši da je sretno, od Boga blagosloveno. Radost koja je došla Hristovim rođenjem potraje svih dana u godini, podari snage, vjere i ljubavi.

Badnji dan masovnaNakon nalaganja badnjaka prisutni su posluženi kuvanim vinom i rakijom, posnim slanim i slatkim peciva i pitama.

U ranim jutarnjim satima odjeci petardi najavili su vrijeme za tradicionalan odlazak u branje badnjaka, koji su se mogli kupiti i na gradsoj pijaci kod više prodavaca.

Ponoćne Božićne liturgije služiće se u crkvi sv. Petke i u Hramu sv. Đorđa, kao i u 9 sati na Božić. Ispred Hrama na Gukama sjutra u 11 sati lomiće se velika česnica a najsrećniji sugrađanin dobiće zlatnik, koji se tradicionalno stavlja u česniciu.

Crkve sv. Petkebadnji dan2TrubačiKošulje na Badnji dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Još bez registra pedofila, sudovi poslali nepotpune podatke

Registar pedofila u Crnoj Gori koji je trebalo da bude gotov u decembru još uvijek …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.