sreda , 28 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Danas Jeleosvećenje u Manastiru Svetog arhangela Mihaila u Tari

Danas Jeleosvećenje u Manastiru Svetog arhangela Mihaila u Tari

Danas, na praznik Sveštenomučenika Vasilija Ankirskog u manastiru Svetog Arhangela Mihaila u Tari u 18 časova vršiće se sveta tajna jeleosvećenja. Nastojatelj Manastira Svetog arhangela Mihaila poziva vjerni narod da prisustvuje ovoj svetoj tajni u što većem broju, a naročito one koji su bolesni i raslabljeni.

Sveta tajna jeleosvećenja (osvećenje ulja – jeleja i brašna za bolesne) je služba u okviru koje se vrši molitva za bolesne i osvećenje ulja i brašna koje kasnije može da koristi svaki kršten i miropomazan pravoslavni vjernik.

U Svetoj tajni jeleosvećenja Duh Sveti, svojom blagodatnom silom silazi na bolesnika nad kojim se ova sveta tajna i služi. Sam čin se sastoji od sedam čitanja iz Apostola, sedam čitanja iz Jevanđelja, sedam molitava i isto toliko pomazivanja. Cilj njenog savršavanja je dvojak, a sastoji se u opraštanju grehova i molitvi za isceljenje bolesnika od bolesti i nemoći. Svetu tajnu jeleosvećenja vrši sedam sveštenoslužitelja, a može i manje, a ne manje od tri sveštenika.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DOO „Vodovod“: Obavještenje o prekidu vodosnabdijevanja potrošača

Zbog izvođenja radova na otklanjanju kvara na vodovodnoj mreži, dana 27.09.2022. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.