četvrtak , 29 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Danas se obeležava PRAZNIK ČUDA SVETOG ARHANGELA MIHAILA: Za ovaj dan vezan je JEDAN OBIČAJ – uz njega se ispunjava NAJVEĆA želja

Danas se obeležava PRAZNIK ČUDA SVETOG ARHANGELA MIHAILA: Za ovaj dan vezan je JEDAN OBIČAJ – uz njega se ispunjava NAJVEĆA želja

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas se sećaju čuda Svetog arhangela Mihaila, a za ovaj praznik vezan je i jedan običaj.

Praznik spomen čudesa Svetog arhangela Mihaila koji danas obeležava crkva priseća se događaja na izvoru u Laodikiji koji se odigrao oko 300. godine. Legenda kaže da je jedan neznabožac imao gluvonemu ćerku, ali mu se, uprkos tome što nije bio hrišćanin, u snu javio arhangel Mihailo koji mu je poručio da ćerka treba da mu se umije na tom izvoru.

Čovek je rešio da uradi kako mu je rečeno u snu, pa je nakon molitve umio ćerku koja je istog trenutka izlečena. Posle tog čuda su se i on i ćerka krstili, a on je na tom mestu sagradio crkvu Svetog arhangela Mihaila koja i danas postoji.

Još je jedno čudo i danas ostalo zabeleženo u legendama – jedna porodica je nakon dugogodišnjeg čekanja dobila naslednika koji je bio gluvonem, i pored toga, zaostajao je u razvoju. Svi su im savetovali da ga se odreknu, ali su roditelji rešili da se odsele iz rodnog grada i skrasili se u seocetu u blizini Minska. U blizini kućice bio je potok u koji je, prilikom šetnje sa ocem, dečak upao.

Otac ga je brzo izvukao, a dete je zaplakalo. Otac je bio zgranut i brzo ga odveo do žene, da se i ona uveri u čudo. Roditelji su detetu dali ime Mihail, u čast arhangela, verujući da će mu time obezbediti njegovu zaštitu. Kasnije su saznali da se taj potok zove Mihailovim u čast arhangela Mihaila.

Izvor-kurir.rs

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ministar Mujović posjetio Rudnik uglja nakon tragične pogibije radnika

Ministar enegetike i rudarstva Saša Mujović, državni sekretari ministarstva Loran Mohamad i Vesna Brajović, obišli …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.