sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Danilović: Neće, valjda, Đukanović zbog „dubine“ izdati belvedersku visinu?

Danilović: Neće, valjda, Đukanović zbog „dubine“ izdati belvedersku visinu?

S pažnjom pratimo sve što se Dio neupućene javnosti i, posebno, političke strukture okupljene oko „belvederskih vrijednosti“ očekuju, očigledno, Ugovor kojim bi SPC bila istjerana iz Crne Gore, a u čije stvaranje i održavanje kroz istoriju je uložila više nego sve politike zasnovane na hajkama i progonu drugog – uglavnom bližnjeg i najrođenijeg. Ugovore, posebno temeljne, dobrovoljno potpisuju dvije strane, a uslov za potpisivanje je postojanje temelja koji su ugovornicama od posebne važnosti, saopštio je Goran Danilović, predsjednik Ujedinjena CG ističući da s pažnjom prate  dešavanja u vezi sa potpisivanjem Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske Pravoslavne Crkve.
Objavljena radna verzija je zaista sasvim slična prethodnoj koju je uradio prnvno-ekspertski tim Vlade i pravno-ekspertski tim Srpske Pravoslavne Crkve, konstatuje Danilović uz opasku da se Ugovor ne nameće nego zajednički konstituiše i usvaja a „Zašto je tada izostalo potpisivanje nije na nama da sudimo jer, ponavljamo, Ugovor se potpisuje kada obje strane nemaju više ni jednu dilemu i procijene da je pravi trenutak“.
Ujedinjena CG podsjeća da je DPS, sa nekoliko manjih stranaka i, nažalost, sa strankama manjina, krajem 19. godine umjesto Ugovora usvojio progoniteljski i diskriminatorni Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je, potom, poražen i odbačen na izborima 30. avgusta 2020.
„Gaženjem Ustava, što će, na nesreću, prije potvrditi vrijeme nego institucije, dobili smo u međuvremenu novu Vladu koju dominantno podržavaju poraženi subjekti na minulim istorijskim izborima. Upravo oni danas dižu političku larmu koju samo poraženi umiju. Siju političku, nacionalnu i građansku mržnju od koje Crna Gora može dočekati samo zlo. Iskreno sumnjamo u njihovu principijelnost i to da će napustiti ničim zaslužena ministarska mjesta jer su ona suština njihovog postojanja. DPS je sada u prilici da otkaže podršku Vladi i da idemo na nove izbore – neće valjda otrpjeti nešto što se kosi sa njihovim poimanjem stvarnosti, nešto što ne podrazumijeva progon, transport i deportaciju Srpske Pravoslavne Crkve i svojih građana na traktorima? Neće, valjda, DPS izdati belvederske vrijednosti? Neće, valjda, Đukanović zbog „dubine“ izdati belvedersku visinu? Neće, valjda, samo poslanica Draginja Vuksanović Stanković ostati na zamišljenom braniku otadžbine? Mada, istini za volju, ona je jedina koja bi morala slaviti ponuđenu radnu verziju jer ugovor potpisuju nesumnjivo njene Država i Crkva“, saopštio je Danilović.
Na kraju očekujemo da ukoliko Sinod SPC bude prihvatio ovo rješenje konačno dobijemo Temeljni ugovor, a da potom DPS sruši sadašnju Vladu i svoje pozicije po dubini jer se radi o „principijelnom i državotvornom“ subjektu koji nikada ne bi izdao „vječnost“ zbog prolaznosti, navodi Danilović dodajući da će im SDP svakako dati podršku, a možda će i prednjačiti, ako je ostalo išta od one nekadašnje doslednosti i gonjenja?

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.