nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Delegacija Pljevalja u posjeti Krapini

Delegacija Pljevalja u posjeti Krapini

Delegacija Opštine Pljevlja, predvođena predsjednikom Igorom Golubovićem boravila je u trodnevnoj posjeti gradu Krapini povodom proslave Dana grada i zaštitnika grada Svetog Nikole Biskupa. Ovo je bila prva posjeta predstavnika Opštine Pljevlja nakon potpisivanja sporazuma o saradnji sa ovim gradom u srcu Hrvatskog zagorja, čime je ojačano i potvđeno prijateljstvo.

Obraćajući se na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj u Festivalskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, predsjednik Golubović je čestitao gradonačelniku Krapine Zoranu Greguroviću i predsjedavajućem vijeća g-dinu Mladenu Greguroviću Praznik grada, istakavši da praznici dobijaju puni smisao kada se dijele sa prijateljima i da mu je izuzetno drago što su Pljevlja dio njihove svečanosti,

„Razumijevanje između Opštine Pljevlja i Grada Krapina formalizovano je nedavno u Pljevljma, kada smo potpisivanjem memoranduma o saradnji i prijateljstvu zaokružili ideju da se pomažemo u djelovanju na poljima kulture, tradicije, turizma i ekonomskog razvoja“, istakao je Golubović, zahvalivši se rukovodstvu grada na toploj dobrodošlici i nesebičnosti u dijeljenju iskustava u procesima kroz koje je Krapina prolazila tokom pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

Nakon svečane sjednice, boraveći u posjeti i gradskoj administraciji, konstatovano je da postoji dosta sličnosti u organizaciji rada, a da će Opština Pljevlja, od naredne budžetske godine, uvesti nove programe koje grad Krapina uspješno sprovodi već duži niz godina.

delegacija pljevlja u posjeti krapini footo

„Već smo otvorili komunikaciju na raznim poljima, imali smo priliku upoznati se sa sastavom javne uprave ovdje kod vas, gdje smo uvidjeli dosta sličnosti, ali i dosta prostora za unaprijeđenje našeg rada, što ćemo zasigurno u narednom periodu nastojati prilagoditi potrebama građana Pljevalja“ – naglasio je predsjednik Golubović, dodajući da je uz delegaciju Opštine Pljevlja, u posjeti Krapini boravila i delegacija Zavičajnog muzeja.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović je naglasio da su dva, sada već formalno prijateljska grada, odmah počela razgovarati o primjerima dobre prakse i razmjenjivati pozitivna iskustva i vizije na stvaranju boljih uslova života svojih sugrađana.

„Ima određenih koraka u kojim smo mi možda ‘iskočili’ naprijed, ali isto tako ima određenih stvari i projekata gdje je Opština Pljevlja ispred nas. Meni veoma zanimljiv projekat koji smo vidjeli u Pljevljima, jeste sustav odvodnje (postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda), a koji mi tek pripremamo za realizaciju. Čuli smo njihova iskustva, možda određene probleme koji su se kod njih pojavili, tako da su takve stvari korisne i za jednu i za drugu stranu. Drago mi je što smo imali priliku da tokom proslave Dana opštine Pljevlja, prisustvujemo i otvaranju prekrasne postavke pljevaljskog Muzeja “Putevima Homo sapiensa“ – rekao je gradonačelnik Gregurović, izražavajući zadovoljstvo što je delegacija Pljevalja bila gost na obilježavanju Dana grada i samim tim uveličala ovaj važan dan za Krapinu.

Delegacija Opštine Pljevlja obišla je i prostorije Gradskog društva Crvenog krsta u Krapini, koje postoji od 1885. godine i koje više od jednog vijeka predstavlja pravi primjer humanosti sa nizom različitih servisa. Direktor GDCK Davor Šimunović predstavio je projekte koji se trenutno sprovode pri Gradskom društvu, podijelivši iskustva na određenim programima i mogućnosti saradnje na zajedničkim projektima.

Delgaciju opštine Pljevlja činili su i zaposleni u JU Zavičajni muzej Pljevlja, na čelu sa vd direktoricom Dejanom Drobnjak, koji su tokom posjete imali i niz sastanaka sa rukovodstvom Muzeja krapinskh neandertalaca, koji funkcioniše kao dio muzeja hrvatskog Zagorja, a bili su u prilici i posjetiti Muzej „Dvor Trakošćan“ u opštini Bednja, koji predstavlja kulturno dobro i zaštićenu istorijsku cjelinu.

Pljevlja.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ELEKTROPRIVREDA DOBILA NOVI ROK DA RIJEŠI PROBLEM PRAŠINE

Mještani pljevaljskog naselja Komini i danas su se okupili na protestnom skupu kako bi upozorili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.