subota , 13 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / DEMOKRATE: DPS pokušava da stvori uslove za kupovinu glasova

DEMOKRATE: DPS pokušava da stvori uslove za kupovinu glasova

Formitari Fond za univerzalnu pomoć i zaštitu

Predlog DPS-a za izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, inače njihovim glasovima izglasan, a kojim bi se izmjenama državnim organima ukinula zabrana socijalnih isplata u izbornoj godini, predstavlja klasičnu zloupotrebu aktuelne situacije izazvane pandemijom i pokušaj stvaranja uslova za kupovinu glasova. Ovim DPS pokušava da odblokira državni novac kako bi ga dalje usmjeravao građanima bez ikakvih kriterijuma i pravila, daleko od očiju javnosti, a u cilju protivpravnog uticaja na izbornu volju.

U postojećoj situaciji Vlada Crne Gore ima na raspolaganju drugi i pošten način da sredstva iz budžetske rezerve usmjeri građanima kojima je to potrebno na ime pomoći. To je  rebalans budžeta i preusmjeravanje sredstava, uključujući i tekuću rezervu, kojima bi se formirao poseban fond za univerzalnu pomoć. To bi bio transparentan fond za univerzalnu zaštitu, za pomoć svima, a ne samo nekima. Univerzalna pomoć se mora vezati za svako domaćinstvo, jer su ona stub održanja, a ne samo za neka i “odabrana” lica, odabrana mimo ikakvih unaprijed poznatih mjerila. Pomoć mora pripasti svima automatski, a ne samo nekima i to po slobodnoj procjeni Vlade ili nekolicine ministara.

No, očigledno je da pored finansijskih sredstava iz donacija kojim sada upravlja NKT koje je već pretvoreno u izvršni organ DPS-a, Marković namjerava da oslobodi i budžetske rezerve i tako zaokruži ogroman finansijski rezervoar iz koga bi narednih mjeseci crpio i usmjeravao sredstva za političke ciljeve. Tako bi po partijskim spiskovima dijelio novac svih građana i to samo onima koje proizvoljno odabere, a sve pod formom “socijalne pomoći”, a sa ciljem obezbjeđivanja rasta narušenog političkog rejtinga.

Takođe, činjenica da nema izborne kampanje u vrijeme pandenije, potvrđuje da je DPS-u cilj da iskoristi aktuelnu situaciju i da zloupotrebi sredstva za pomoć u političke svrhe. Dakle, DPS ovom inicijativom priznaje da želi izbornu kampanju u toku pandemije, što je ne samo protivpravno, već i nemoralno.

Demokratska Crna Gora predlaže da se umjesto izmjena zakona  donese odluka na način da se svakom građaninu, odnosno domaćinstvu uplaćuje određen iznos novčanih sredstava. Tako bi i ovaj budžetski izdatak bio zaista politički neutralan, svima vidljiv i dostupan, te  svrsishodan u uslovima opšte ugoroženosti. Dakle, nema socijalnih davanja u izbornoj godini selektivno i prema procjeni, već svima da se obezbijedi pomoć: univerzalna pomoć. Svi su ugroženi, svima su aktivnosti ograničene i na gubitku su i svi imaju istu potrebu da dostojanstveno prebrode ovo stanje, dakle svima pripada pravo na pomoć, a ne samo nekima.

Podsjećamo da je prethodnih godina Vlada Crne Gore godišnje skandalozno trošila oko 3,5 miliona eura tekuće budžetske rezerve za isplate fizičkim licima, a tu pomoć je dobijalo u prosjeku oko 5848 fizičkih lica godišnje. Pri tome, niko ne zna ko su ta lica, niti se zna pod kojim uslovima i na osnovu kojih kriterijuma su im ta sredstva dodijeljena.

To govori da je tekuća budžetska rezerva korišćena kao tajni fond DPS-a, i da su sredstva završavala isključivo kod podobnih, a ne kod onih kojima istinski trebaju. Djeca su se liječila od rijetkih bolesti putem sms akcija, a Vlada je milione na tajan način plasirala svojim partijskim aktivistima.

U vezi budžetske rezerve mora važiti princip totalne transparentnosti, da se zna gdje je pošao svaki cent. Ali DPS pokušava po svaku cijenu da izbjegne kontrolu i da slobodno raspolaže sa sredstvima po principu „daću kome hoću i koliko hoću“.

Na žalost, Crna Gora je zemlja zarobljenih institucija u kojoj se ne grade mehanizmi kontrole i opšte solidarnosti, već se ruše i najmanje barijere i mijenjaju propisi koji obezbijeđuju bilo kakvu kontrolu vlasti i povjerenje. I u ovom društvenom nevremenu Vlada želi prigrabiti za sebe pravo da odredi ko je ugrožen, a ko nije, ne želeći iz skrivenih partijskih pobuda da vidi da su ugroženi svi i da svima pripada pravo na pomoć, a ne samo nekima.

 

izvor: pvinformer.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.