utorak , 23 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Demokrate: DPS zloupotrebama i ucjenama prekrojio većinsku volju građana Pljevalja

Demokrate: DPS zloupotrebama i ucjenama prekrojio većinsku volju građana Pljevalja

Opštinski odbor Demokratske Crne Gore Pljevlja održao je sjednicu na kojoj je usvojen Izvještaj i analiza lokalnih izbora održanih 27. maja 2018. godine. Jedinstvena je ocjena da je DPS zloupotrebama i ucjenama prekrojio većinsku volju građana Pljevalja. Posebno je bio primjetan pritisak visokog intenziteta na birače Demokrata koji su zaposleni u državnim i organima lokalne samouprave da apstiniraju po cijenu rasporeda na niže radno mjesto ili gubitka posla. Takođe, mehanizam partijskog zapošljavanja koji je bio itekako prisutan, uz maksimalne zloupotrebe položaja funkcionera, upotpunili su lepezu nezakonitih radnji koje su omogućile DPS-u da u izbornoj trci na sto metara krene sa sedamdeset. Prisustvo aktivista DPS-a u vidu mobilnih štabova na nepropisnoj udaljenosti od biračkih mjesta u cilju kontrole birača, fizički napadi na aktiviste i funkcionere Demokrata, upad u prostorije, otvorena isplata sumnjivog novca, još su neke u nizu nedozvoljenih radnji koje su obilježile lokalne izbore u Pljevljima.

Dakle, manjkavost izbornog sistema koji omogućava onima koji ne žive u Pljevljima da donose prevagu u izboru vlasti, ogromne količine novca, zloupotrebe državnih i lokalnih resursa, pritisci i fizički napadi na funkcionere opozicje, poluge su koje DPS-u omogućavaju uspostavljanje većine u lokalnoj skupštini.

Na osnovu netačnog, nepreciznog i nepouzdanog registra prebivališta u birački spisak na području opštine Pljevlja upisano je više hiljada birača koji nisu stalno nastanjeni u Pljevljima i koji imaju  prebivalište u drugim državama. Podatak da u biračkom spisku u Pljevljima, na poslednjim lokalnim izborima,  ima 1 139 birača više nego što ima punoljetnih  stanovnika po popisu iz 2011. godine i da, kad se tome doda da je u periodu od 2012. do 2018. godine, rođeno 1224, a umrlo 2621 lice, da je doseljeno u Pljevlja 462, a odseljeno, samo na područje Crne Gore 1476, odnosno da je najmanje 2 411 stanovnika manje nego po popisu iz 2011, ukazuje da u biračkom spisku ima više hiljada birača koji su protivpravno upisani u birački spisak i kojima je nezakonito  omogućeno da glasaju.

Analizirajući ukupni rezultat opozicije u Pljevljima ocjenjeno je da je isti ispod očekivanja, bez obzira na sve poluge moći i zloupotrebe vladajućih struktura. Negativna kampanja usmjerena protiv Demokrata od strane drugih opozicionih učesnika izbora, a koja je bila veoma prisutna i primjetna na svakom koraku, ocjenjena je kao nepotrebna, nekorektna i kao takva je samo nanijela štetu opoziciji, a korist vladajućoj strukturi. Negativna kampanja koja nije bila iznenađujuća, eskalirala je i na javnim nastupima i izbornim konvencijama pojedinih opoziciona subjekta. Ovakav politički pristup odrazio se direktno na produbljivanje problema apstinenata, ali i vidljivo uticao na krajnji rezultat. Sa druge strane Demokratama je jedina meta bila DPS i nijedna rečenica niti radnja nije bila usmjerena protiv opozicionih kolega, na šta je odbor posebno ponosan.

Demokratska Crna Gora je u Pljevljima vodila pozitivnu i modernu kampanju sa veoma zahtjevnim i kontinuiranim terenskim radom. Demokrate su distribuirale građanima moderan  inovativan program. Prezentovano je preko 14 projekata sa video spotovima i idejnim rješenjima. Rezultat Demokratske Crne Gore u Pljevljima potvrđuje da je rad odbora koji je formiran 31. avgusta 2017. godine izuzetno vidljiv i da je kapitalizovan izuzetno dobrim rezultatom kada se posmatra pojedinačno. Teško da je u političkoj teoriji ali i praksi zabilježen rast rejtinga od čak 3,5 puta u odnosu na prethodne izbore političkog subjekta čiji je Odbor formiran svega 8 mjeseci prije održavanja izbora. Demokrate su sa drugorangiranim rezultatom nakon lokalnih izbora u Pljevljima postale dominantno vodeća opoziciona snaga sa gotovo polovinom osvojenih opozicionih glasova. Kontinuirani rast i izuzetno kvalitetan odbornički klub, kao i ostala kadrovska ponuda, zajedno sa snažnom infrastrukturom i doslednom politikom, garancija su daljeg rasta povjerenja građana Pljevalja u politiku Demokratske Crne Gore.

Opštinski odbor Demokrata je na sjednici donio odluku i o proširenju sastava za najistaknutije aktiviste u toku izborne kampanje. Na kraju sjednice je usvojen i set zaključaka i planova aktivnosti koje će se realizovati do kraja 2018.godine.

Opštinski odbor je izrazio zahvalnost svim glasačima Demokrata, hrabrim i ponosnim ljudima koji su pored nesnosnih pritisaka, ucjena i negativne kampanje ukazali povjerenje listi “Aleksa Bečić – Demokrate -Dođi kući, jer imamo plan”.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST DEMOKRATA

Opštinski odbor Demokrata Pljevlja

 

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.