nedelja , 16 juna 2024
Početna / Vijesti / Politika / Demokrate i Rudović traže vanrednu sjednicu Odbora za izborne reforme

Demokrate i Rudović traže vanrednu sjednicu Odbora za izborne reforme

Članovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva iz reda Demokrata Momo Koprivica, Danilo Šaranović i Neđeljko Rudović, uputili su Branimiru Gvozdenoviću urgenciju kojom upozoravaju na direktno kršenje Pravila o radu Odbora i opstrukciju u procesu sveobuhvatnih reformi izbornog i drugog zakonodavstva, prenosi RTCG.

Iz Demokratske Crne Gore navode da su njihovi poslanici Koprivica, Šaranović i Rudović 1.decembra uputili Zahtjev za sazivanje sjednice Odbora saglasno članu 3 stav 1 Pravila o radu Odbora i Radnih odbora.

Podsjećaju, u pravilima se navodi da je „predsjednik Odbora dužan da sazove Odbor na sjednicu ako to zatraži predsjednik Skupštine ili trećina članova Odbora, ili većina članova Odbora iz parlamentarne većine, odnosno opozicije, navodeći pitanja koja treba da se stave na dnevni red sjednice Odbora“.

Većina članova Odbora iz reda parlamentarne opozicije, kako su kazali, podnijela je Zahtjev i navela pitanja koja treba da se stave na dnevni red sjednice Odbora i dostavila materijal saglasno propisanoj proceduri.

 

.
foto: RTCG

„Branimir Gvozdenović je suprotno Pravilima o radu Odbora ignorisao ovaj zahtjev i samoinicijativno sazvao sjednicu za koju nije kandidovao pitanja iz pomenutog zahtjeva. Takođe klub poslanika kom Gvozdenović pripada jasno je saopštio da se neće sazivati sjednica na zahtjev većine članova Odbora iz reda parlamentarne opozicije, iako je to eksplicitna obaveza prema važećim pravilima“, ističu Demokrate.

Poslanici Koprivica, Šaranović i Rudović upozorili su Gvozdenovića.

„Ukazali mu da ispoštuje Pravila o radu Odbora, uz zahtjev da prestane sa opstrukcijom u radu, te da odmah primijeni član 3 Pravila o radu Odbora i Radnih odbora i sazove sjednicu onako kako to pravila nalažu. Svako drugačije postupanje predstavljalo bi blokadu u radu Odbora i manifestaciju straha od predloženih rješenja“, zaključili su opozicioni poslanici.

Pisali i OEBS-u

Članovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Momo Koprivica i Danilo Šaranović uputili su danas otvoreno pismo delegaciji OEBS-a u Crnoj Gori. Oni su naveli da osjećaju potrebu da i OEBS upoznaju, kako su naveli, sa pokušajem opstrukcije od strane Demokratske partije socijalista, kao i očiglednim zaobilaženjem cjelokupne opozicije koja učestvuje u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

„Naime, na posljednjoj sjednici Odbora, koja usljed nedostatka kvoruma nije održana, predsjednik Odbora, Branimir Gvozdenović, je članove Odbora i prisutnu javnost, uključujući i medije, nezvanično informisao da je određene materijale u vezi Zakona o izboru odbornika i poslanika uputio ekspertima OEBS/ODIHR. Ovim putem želimo vas informisati da, ukoliko ste od strane predsjednika Odbora dobili bilo kakve materijale, isti ne predstavljaju zvanične i utvrđene dokumente Odbora. Eventualno slanje materijala na takav način bez saglasnosti Odbora, pa čak i bez razmatranja na samom Odboru, u direktnoj je suprotnosti sa Odlukom o obrazovanju Odbora, Pravilima o radu Odbora i Radnih odbora i Odlukom o organizacionoj strukturi i načinu rada Radnih odbora“, navodi se u pismu Demokrata.

Oni ističu da je uloga OEBS-a u tom procesu više nego dragocjena i shodno tome od prvog dana oni su insistirali da se u Briselski plan, i iz njega proisteklu Odluku o obrazovanju Odbora, ugradi kao prioritetan zadatak i implementacija svih preporuka OEBS/ODIHR.

„Svakako, smatramo da se OEBS-u trebaju uputiti dokumenti nakon utvrđivanja na Odboru kako bi se ispoštovao i kredibilitet institucije kojoj se obraćamo i pokazala ozbiljnost kroz poštovanje važećih pravila, a sve u cilju dolaska do evropskih i fer rješenja u oblasti izbornog zakonodavstva“, navedeno je u otvorenom pismu.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

„Srpski narod protiv namjere da se izglasa njegova navodna genocidnost“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić poručio je uoči današnje Sjednice Ujedinjenih nacija na kojoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.