nedelja , 26 maja 2024
Početna / Vijesti / Politika / Demokrate: Pljevlja moraju biti opet oslonac privrednog razvoja Crne Gore

Demokrate: Pljevlja moraju biti opet oslonac privrednog razvoja Crne Gore

Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović, rukovodstvo pljevaljskih Demokrata i mladi aktivisti Demokratske Crne Gore i dalje borave u Pljevljima, gdje svakodnevno obilaze domaćinstva na području ove najsjevernije crnogorske opštine .

Prije trideset godina u Pljevljima je bilo više od 11 500 zaposlenih, a danas jedva preko 5 500. Ovaj dramatičan pad zaposlenosti uzrokuje ogromne ekonomske gubitke i socijalne probleme.  Trenutna stopa nezaposlenosti u Pljevljima od 25% upečatljivo govori o privrednom kolapsu u ovoj opštini. U takvom stanju, koje stvaraju aktuelni vlastodršci, nema perspektive za mlade. Stoga je smjena vlasti najpreči zadatak  Demokrata kako bi se sprovele sve nepohodne reforme i spasila Pljevlja.

Iza DPS-a u Pljevljima ostaje spržena zemlja. Njihovom pogubnom politikom i pljačkaškom privatizacijom  uništeni su nekadašnji privredni giganti kao što su „Jakić“, „Građevinar“, „PTK“, „Vojna fabrika“, Cementara, ciglana.  Tako se bogatstvo Pljevalja nemilice prebacivalo u privatne džepove, a vrijedni Pljevljaci ostajali bez posla i perspektive u svom gradu. Stoga je i 5 000 stanovnika u Pljevljima manje, i to u periodu između dva uzastopna popisa. Bogati privredni centar, kakva su Pljevlja bila prije otimačina DPS-a, prinuđen je da moli za pomoć one koji su ga doveli na prosjačke grane.

Tragično je što se u Pljevljima profit energetskih kompanija stavlja iznad zdravlja građana i njihovog prava na zdravu životnu sredinu.  Svi se u Pljevljima žale na nepodnošljivo aerozagađenje uz višestruka prekoračenja dozvoljenih granica koje ugrožava zdravlje građana, ali institucije apsolutno nista ne čine da se kazne odgovorni za zagađenje.

Pljevlja moraju biti opet oslonac privrednog razvoja Crne Gore, tako što će se svi resursi ovog lijepog i bogatog grada i njegove okoline staviti u puni pogon novom ekonomskom politikom nove lokalne vlasti.

Posjete pljevaljskim selima uvjeravaju nas da nema napretka Pljevalja, bez napretka sela. Riječ i misao svakog čovjeka, pa i onog u najudaljenijem kraju koji je decenijama nepravedno zapostavljan, za Demokrate su neponovljiva dragocjenost. Svaki atom energije našeg naroda želimo usmjeriti ka izgradnji demokratskog i pravednog društva. Da bismo dali lični primjer, ne žalimo ni trud, ni vrijeme u borbi za demokratiju, vladavinu prava i  blagostanje kako u Pljevljima, tako i u Crnoj Gori.

 

Saopštenje za javnost Demokrata

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

“Ako nad srpskim narodom nije učinjen genocid onda ni jedan narod ne zna šta je to”

Lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, u saopštenju je poručio da se dvije i po …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.