sreda , 28 septembra 2022
Početna / Vijesti / Politika / Demokrate predlažu 1000 evra za novorođenčad u Pljevljima

Demokrate predlažu 1000 evra za novorođenčad u Pljevljima

Pljevlja su u poslednjih trideset godina izgubila blizu 15 hiljada stanovnika. Više hiljada radnika je ostalo bez posla, grad je opustošen  ekonomski, privredno, ekološki, ali smatramo da je najveći poraz prethodne vlasti demografsko razaranje Pljevalja. Poražavajuća slika o broju stanovnika u našem gradu nas opominje da sa državnog ali  i sa lokalnog nivoa moramo preduzeti hitne mjere kako bi se strmoglav pad nataliteta zaustavio i krenuo u suprotnom pravcu.

U susret nacrtu novog budžeta Opštine Pljevlja, Demokratska Crna Gora je spremila set socijalnih mjera, za koje smatramo da bi umnogome poboljšale katastrofalnu demografsku sliku u našem gradu. Naravno, kao odgovoran politički subjekt, razumijemo da lokalni budžet nije finansijski bunar želja iz kojeg izvire novac, međutim, ukoliko se munjevito ne odreaguje u pravcu stvaranja uslova za poboljšanje demografske situacije, Pljevlja će nesumnjivo dijeliti sudbinu napuštenih rudarskih mjesta iz holivudskih filmova.

Poražavajući su podaci da je broj prvaka  na teritoriji cijele Opštine oko 160, da je Gimnaziju upisalo tek oko 70tak đaka, da se mladi bračni parovi ne zadržavaju na teritoriji našeg grada zbog nedostatka radnih mjesta i loše finansijske situacije svoju sreću traže negdje drugo.

Stoga, Demokratska Crna Gora predlaže :

1)     Da  za svako novorođeno dijete u 2022 godini  Opština izdvoji 1000 evra, plus nabavka pripadajuće opreme za novorođenčad. Budžetsko opterećenje za ovu stavku u 2022 godini će biti oko 150 hiljada, s obzirom na optimistične prognoze da se u ovoj godini, zaključno sa decembrom očekuje rođenje oko 150 beba, u najboljem slučaju.

2)     Nezaposlenim porodiljama obezbijediti naknadu u iznosu jedne minimalne zarade na državnom nivou, u periodu trudničkog i porodiljskog odsustva. Očekivano budžetsko izdvajanje na godišnjem nivou je aproksimativno 37,500 hiljada evra.

3)     Pristupiti izradi Lokalnog plana socijalnog stanovanja, za mlade bračne parove, koji bi se ogledao kroz subvencije prilikom kupovine stana ili pak kroz dodjelu besplatnih placeva za mlade bračne parove koji nemaju riješeno stambeno pitanje i oslobode se plaćanja građevinske dozvole na teret Budžeta Opštine Pljevlja. Na ovaj način bi trebalo pokrenuti akciju rešavanja stambenog pitanja za mlade bračne parove do 30 godina života koji žive na teritoriji Opštine Pljevlja ili za parove koji su napustili naš grad a planiraju povratak nezadovoljni svojim statusom u drugoj sredini. Kao ogledni obrazac treba koristiti iskustva Sarajeva, Banja Luke, Trebinja, Cetinja i sl.

4)     Opredijeliti sredstva za finaniranje tretmana vantjelesne oplodnje po ugledu na mnoge gradove okruženja (Foča, Banja Luka, Priboj ). Svjedoci smo da sve više mladih bračnih parova ima problem u procesu ostvarivanja potomstva. Tretmani u bolnicama i klinikama koji se bave ovim metodama su poprilično skupi, tako da sredstva koja opredjeljuje Fond za Zdravstveno osiguranje Crne Gore nisu dovoljna. Na ovaj način, smatramo da bi se obezbijedila dodatna finansijska podrška za bračne parove koji imaju probleme u procesu ostvarivanja potpmstva.

5)     Demokrate su inicijatori, kako na državnom, tako I na lokalnom nivou, besplatnih udžbenika za sve osnovce. Svjedoci smo da su odbornici Demokrata godinama unazad tražili besplatne udžbenike za sve osnovce na teritoriji Pljevalja, pa je zahvaljujući aktivnostima aktuelne Vlade a na inicijativu poslaničkog kluba Demokrata, obezbijeđeno da svi osnovci u Crnoj Gori imaju besplatne udžbenike. Takođe, aktivnostima i inicijativom Demokrata, tražićemo od aktuelne Vlade da dječije dodatke primaju sva djeca do navršene 18 godine života.

6)     Mladim bračnim parovima sa djecom obezbijediti kroz projekte energetske efikasnosti koji danas postoje na teritoriji naše Opštine, besplatno opremanje životnog prostora, (termofasada, stolarije i uvođenje centralnog grijanja) u kuće i stanove. Smatramo da je poražavajući podatak da 64% građana Pljevalja grije samo jednu prostoriju u svojim  stambenim objektima. Na ovaj način bi se stvorili bolji životni uslovi za mnogo mladnih bračnih parova koji svoju budućnost planiraju u Pljevljima.

7)     Posebnu pažnju i poseban akcenat treba staviti na mlade bračne parove sa seoskog područja, jer su takvi u Pljevljima, zahvaljujući tridesetogodišnjem zapostavljanju sela, maltene endemska vrsta. Kroz subvencionisanje od strane Opštine bi se trebalo regulisati loše stanje u smislu prevoza seoske djece do matičnih škola, a roditeljima sa sela obezbijediti bolje uslove kroz projekte koje sprovodi Ministrstvo poljoprivrede I lokalni sekretarijat za poljoprivredu u smislu lakše nabavke mašina i opreme za rad, proširivanja stočnog fonda i slično.

8)     U posebno teškoj sitiuciji su mlade majke koje žive na seoskom području. Demokrate su u skupštinsku proceduru predložile vraćanje naknada za majke sa troje i više djece, međutim, svjedoci smo da dosta žena sa seoskog područja nije uspjelo da dobije navedenu naknadu iz prostog razloga nemogućnosti redovnog prijavljivanja na evidenciju Biroa rada. Sa lokalnog nivoa, treba razraditi strategiju simbolične  finansijske podrške ženama sa seoskog područja koje imaju djecu i čije porodice žive na seoskom području kako bi na neki način pokušali da olakšamo život i boravak našem stanovništvu na selu.

9)     U saradnji sa Ministarstvom prosvjete i sa JPU  Eko bajka obezbijediti finansiranje boravka djece u vrtićima koje dolaze iz porodica osjetljivog socijalno ekonomskog statusa, kao i porodicama u kojima više od jednog djeteta pohađa ili bi pohađalo vrtić. Dakle za boravak drugog djeteta u vrtiću, Opština bi subvencionisala finansijeke troškove.

10)  Obezbijediti da mališani koji dolaze iz porodica nezavidnog socijalno-finansijskog statusa mogu besplatno trenirati sportove koje žele, uz saradnju sa sportskim kolektivima na teritoriji našeg grada. Bojim se da zbog članarina u nižim kategorijama, mnogo roditelja ne može priuštiti mjesečne članarine za svoju djecu, pogotovo porodice koje imaju dvoje, troje ili više djece. Ubijeđeni smo da na ovaj način u budućnosti možemo imati više Damira Čakara, braće Peruničić, Žarka Paspalja i sl. Ne dozvolimo da nam sportski talenti propadaju zbog simbolične finansijske naknade sportskim kolektivima.

Siguran sam da su apsolutno svi saglasni sa činjenicom da u cilju poboljšanja demografske slike u Pljevljima ne smije biti političkih razlika i ne smije biti politikanstva. Nadamo se da ovi predlozi Demokrata neće ostati, kao i do sada kada je aktuelna lokalna administracija u pitanju i neki prošli Nacrti budžeta, mrtvo slovo na papiru, već bi se prema ovom setu mjera trebalo odnijeti kao dobronamjernoj sugestiji kojim se pokušava popraviti loša demografska situacija koja pogađa cijelu Opštinu.

Naravno, razumijemo da se sa finanijske strane ne mogu predlagati određene stvari do besvijesti, ali imajući u vidu činjenicu da se finansijska situacija u Opštini relativno stabilna, smatramo da je biološki opstanak našeg grada prioritet prioriteta, bez obzira koliko će to da košta u finansijskom smislu.

Bojan Krvavac odbornik u SO Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ujedinjena na lokalnim izborima u koalicijama

Predsjedništvo Ujedinjene Crne Gore potvrdilo je predloge svojih opštinskih odbora da na predstojećim lokalnim izborima …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.