ponedeljak , 22 aprila 2024
Početna / Uncategorized / Demokrate: „Vektra Jakić“ je primjer i ogledalo DPS investitora i obećanja

Demokrate: „Vektra Jakić“ je primjer i ogledalo DPS investitora i obećanja

Nakon najave poreske uprave o prinudnoj naplati potraživanja, možemo zaključiti da opštini Pljevlja prijeti ozbiljna finansijska blokada kojom bi se ugrozilo redovno servisiranje zarada zaposlenima, ali i vršenje poslova iz svog djelokruga. Analizom ukupne finansijske slike, može se zaključiti da je jedan od glavnih krivaca finansijskog kolapsa u Pljevljima  „Vektra Jakić“. Kompanija Dragana Brkovića nije izmirila dugovanja na ime koncesione naknade od 2011. do 2018. godine u visini od preko sedam miliona eura. Sada je formiran finansijski čvor u kome komunalna preduzeća duguju poreskoj upravi, opština duguje i komunalnim preduzećima i poreskoj upravi, a „Vektra Jakić“ duguje i opštini i poreskoj upravi i komunalnim preduzećima i zaposlenima.

Imajući u vidu da su Ministarstvo finansija, odnosno Poreska uprava organi nadležni za naplatu konecesionih naknada koje potom ustupaju opštini, osnovno je pitanje ko je „Vektri Jakić“ obezbijedio privilegovan položaj? Ko je omogućio Brkovićevoj kompaniji da nagomila dug na ime koncesionih naknada preko sedam miliona od 2011. godine? Sa kojim pravom su se samo „Vektri Jakić“ tolerisala višemilionska dugovanja prema državi,opštini i zaposlenima? Kako to da je samo Brkovićeva kompanija bila zaštićena od svih oblika sankcionisanja protivzakonitog ponašanja na tržištu? Ko je omogućio pološaj „bijelog medvjeda“ kompaniji koja decenijama uništava šume, seoske puteve i koja nije u stanju da izmiruje zarade zaposlenima uprkos svim privilegijama i donacijama? Ovo su pitanja na koja treba da odgovori Poreska uprava i pravosudni organi, prije nego krenu da udare na račune lokalnih komunalnih preduzeća i opštine. Ako je Poreska pokrenula akciju potpune naplate zaostalih dugovanja, neka prvo razriješi „Vektrin finansijski čvor“ u Pljevljima i neka krene od uzroka, a ne od posledice.
Takođe, uprkos većem prilivu finansija iz egalizacionog fonda, izdašnijeg odobravanja investicija Direkcije za javne radove, dug opštine Pljevlja  je i dalje iznad 18 miliona, pa riča Đačićeve administracije o stabilnosti, potpuno pada u vodu. Redovna isplata zarada i servisiranje dijela obaveza bio je samo privid finansijske stabilnosti, jer je sa druge strane zapostavljen poreski dug. Takođe, povećanjem nivoa partijskog zapošljavanja, zabilježen  je ozbiljan rast izdataka za zarade, što je još jedna aktivnost koja je ugrozila finansije lokalne uprave. Danas se Đačić poziva na dug Vektre Jakić i u potpuno posrnuloj kompaniji kojoj prijeti stečajni postupak vidi slamku spasa. Kako?  Tačno je da je „Vektra Jakić“ dužna opštini višemilionski iznos koji bi mogao pokriti poreski dug, ali zar Brković nije investitor koga je upravo DPS predstavljao kao nekoga ko će da zapošljava, plaća i razvije Pljevaljsku privredu? A sada nije u stanju da plaća ni osnovne obaveze.
DPS je doveo Brkovićevu kompaniju u Pljevlja na velika vrata, a sada nakon što je uništila sve čega se dotakla, hoće da je izbace kroz prozor. „Vektra Jakić“ je primjer i ogledalo DPS investitora i obećanja. Svako im je ovakvo.

 

SAOPŠTENJE DEMOKRATA ZA JAVNOST

Nikola Rovčanin, predsjednik Kluba odbornika Demokrata u SO Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Golovi sa meča Budućnost – Rudar

Golove sa jučerašnjeg meča Budućnost – Rudar u okviru prvog meča polufinala Kupa možete pogledati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.