četvrtak , 29 septembra 2022
Početna / Vijesti / Politika / Demokrate:Upravni sud ćuti o Đačićevoj nedostojnosti za vršenje funkcije

Demokrate:Upravni sud ćuti o Đačićevoj nedostojnosti za vršenje funkcije

Upravni sud Crne Gore ni sedam mjeseci nakon podnošenja tužbe Demokrata nije donio odluku o tome da li je Mirko Đačić, kao pravosnažno osuđeni za krivično djelo, dostojan funkcije predsjednika Opštine. Klub odbornika Demokrata u SO Pljevlja je dana 12. septembra 2018. godine podnio tužbu Upravnom sudu Crne Gore radi poništenja odluke Skupštine opštine Pljevlja o izboru predsjednika Opštine.

Naime, članom 65 stav 1 tačka 4 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da predsjedniku Opštine prestaje mandat kada je pravosnažnom presudom osuđen za djelo koje ga čini nedostojnim funkcije. Javnosti je poznato da je Mirko Đačić pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Pljevljima oglašen krivim zbog izvršenog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti. Takođe, navedeno krivično djelo Đačić je izvršio u vremenu dok je bio na funkciji predsjednika Opštine. U obrazloženju tužbe navedeno je, između ostalog, da ne može biti dostojno funkcije predsjednika Opštine lice koje je ugrozilo sigurnost drugog lica prijetnjom da će napasti na njegov život i tijelo. Međutim, Upravni sud Crne Gore uprkos jasnom činjeničnom stanju i dalje nije donio odluku po podnijetoj tužbi Demokrata.

U međuvremenu, Đačić je u vršenju funkcije predsjednika Opštine prekršio i niz drugih zakona. Prije svega, Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, na način što je nezakonito uvećavajući lična primanja pribavljao za sebe protivpravnu imovinsku korist gotovo dvije godine. Takođe, radove na rekonstrukciji glavne ulice izvodi suprotno Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, podvodeći ih pod formu adaptacije, iako je riječ o rekonstrukciji.

Dodajemo i to da je Đačić prekršio Poslovnik Skupštine opštine, narušio ugled lokalnog parlamenta i funkciju predsjednika Opštine, kada je na zasjedanju vrijeđao opozicione odbornike i fizički nasrtao na njih. Podsjećamo i na niz prekršenih zakonskih procedura u vezi izgradnje Gradske toplane i masovnog partijskog zapošljavanja u organima lokalne samouprave. Osim toga, ukazujemo i na to da Đačić, prilikom naplate potraživanja od Vektre Jakić, nije blagovremeno preduzimao sve zakonske mehanizme koji mu stoje na raspolaganju, pa je višemilionski dug Brkovićeve kompanije prema pljevaljskoj opštini postao gotovo nenaplativ.

Pored niza nezakonitosti, Mirko Đačić nije podnio ni Izvještaj o svom radu za 2018. godinu do 31. marta, čime je prekršio Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut Opštine. Iz tog i drugih navedenih razloga, Klub odbornika Demokrata u SO Pljevlja potpisnik je Inicijative za sazivanje vanredne sjednice lokalne skupštine sa samo jednom tačkom dnevnog reda – donošenje odluke o razrješenju Mirka Đačića sa funkcije predsjednika Opštine Pljevlja.

Klub odbornika Demokrata u SO Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Za budućnost Pljevalja: Mladi ljudi će imati budućnost u našim Pljevljima!

Saopštenje DF-a Pobjednička koalicija „Demokratski front – Za budućnost Pljevalja – Milan Lekić“ juče je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.