četvrtak , 29 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Dim iz kontejnera dodatno zagađuje vazduh

Dim iz kontejnera dodatno zagađuje vazduh

Praksa da sve češće sagorijeva otpad u kontejnerima i da na taj način dolazi do dodatnog zagađenja vazduha se nastavlja. Prepuni i zapaljeni kontejneri mogu se vidjeti na brojnim lokacijama u Pljevljima. Iz Mreže nevladinih organizacija sjevera upozoravaju da je u čitavoj priči neophodna veća odgovornost građana ali i onih koji odvoze smeće.

Građani moraju da shvate da pepeo i žar, koji odlažu iz svojih kućnih kotlova, moraju odlagati u kontejnere koji su namijenjeni za tu vrstu otpada. Ne može se odlagati žar u kontejnere u kojima je odložena plastika ili papir. Pozivamo Komunalnu policiju da oštrije reaguje prilikom kažnjavanja onih građana koji namjerno vrše prestupe, a pozivamo i lokalno preduzeće „Čistoća” da što češće vrši odvoz smeća, kako bi se izbjegla varijanta da građani budu prisiljeni da odlažu pepeo u kontejnere u kojima se nalaze zapaljive materije. Jer ako imamo prepune kontejnere za pepeo i žar, građani su prisiljeni da iste odlažu u kontejnere gdje je odložen papir ili plastika. Praktično u takvim okolnostima građani nemaju izbora a zapaljenje otpada u kontejnerima je neizbježno – navodi se u saopštenju Mreže NVO sjevera i napominje da bi možda lokalna uprava mogla da razmisli da finasira kupovinu novih kontejnera za pepeo i žar.

dim konteneri

Iz lokalnog preduzeća „Čistoća” naglašavaju da se odvoz smeća vrši redovno.

Svakodnevni odvoz otpada vrši se iz centra grada gdje se nalaze ugostiteljski objekti, ali i sa onih lokacija gdje postoje veći trgovački objekti. Kante sa otpadom ispred porodičnih kuća prazne se dva puta sedmično, dok je pražnjenje kontejnera organizovano tri puta sedmično.Pored dva redovna pražnjenja kontejnera tokom sedmice imamo i jedno pražnjenje tokom vikenda. Znači kontejneri za otpad i oni za pepeo i žar prazne se tri puta sedmično – tvrde iz „Čistoće” i pojašnjavaju da je to redovna praksa.

Iz Komunalne policije nijesmo uspjeli da dobijemo podatak koliko je u poslednje vrijeme, od kada je počela grejna sezona, napisano kazni za prestupnike koji su izazvali zapaljenje otpada u kontejnerima. Da je to izuzetno nepovoljna pojava u Pljevljima redovno se ističe u godišnjim i drugim izvještajima o stanju životne sredine. Praktično ne postoji ni jedan izvještaj lokalne uprave gdje se ne pominje problem sagorjevanja otpada u kontejnerima, ali nekih posebnih mjera na suzbijanju ovakvih pojava, makar na terenu, nema.

Vatrogasci sedam puta intervenisali

U izvještaju Službe za zaštitu i spasavanje za oktobar navodi se da su vatrogasci za 31 dan intervenisali 16 puta, te da su gasili požare na objektima i na otvorenom tri puta, ali su sedam puta gasili zapaljeni otpad u kontejnerima. Posebno su ovakve intervencije neophodne u toku noći, kada neodgovorni građani namjerno izbacuju žar u kontejnere gdje se nalazi lako zapaljivi otpad.

Nažalost, vatrogasci u mnogim slučajevima i ne intervenišu odmah već otpad u kontejnerima gori dok ne izgori.

Izvor pvinformer.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pljevlja dobila novo izletište – Pametno jezero. Kovačević, ovo je samo jedan od naših ekoloških projekata

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević i ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčijeva svečano su danas u otvorili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.