sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Politika / Đukanović nakon posjete UAE: Investitori posebno zainteresovani za Luku Bar

Đukanović nakon posjete UAE: Investitori posebno zainteresovani za Luku Bar

Investitore iz Ujedinjenih Arapskih Emirata interesuju Luka Bar, turizam, proizvodnja hrane, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon prve zvanične posjete toj zemlji, prenosi CDM.

 Đukanović je kazao da su odnosi između Crne Gore i UAE primjer kako je za deceniju moguće uspostaviti i razviti odnose do izuzetnog nivoa.

“Ono što je važno je da su Emirati bili naša veza sa regijom Bliskog Istoka i zaliva, gdje je Crna Gora iskoristila priliku da se dobro pozicionira kao akter globalne spoljne politike. Susreti sa predstavnicima UAE su uvijek bili prilika da se razmijene iskustva koja su vrlo slična, imajući u vidu da živimo u nestabilnim regionima. Crna Gora je kao članica NATO-a kontributor nečega što je globalna stabilnost i to je bila druga linija naše saradnje sa UAE, koji su negdje takođe strateški partner NATO-a i koji zajedno sa NATO Alijansom rade na projektovanju globalne stabilnosti”, kazao je Đukanović.

Najvažniji dio odnosa Crne Gore i UAE je, prema riječima Đukanovića, ekonomska saradnja, koja je bazirana na vrlo snažnim investicionim aktivnostima kompanija iz UAE u Crnoj Gori.

“Do sada imamo četiri krupna i mnogo sitnih investitora. Naše iskustvo sa krupnim investitorima posebno je vrlo pozitivno i to je bio razlog zbog čega smo danas razgovarali o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje. Posebna je tema interesovanja investitora iz ove zemlje Luka Bar. Takođe, tu su neki novi projekti u turizmu, a takođe treća značajna oblast je proizvodnja hrane”, istakao je Đukanović.

Crna Gora, navodi on, Luku Bar doživljava kao važan infrastrukturni objekat koji treba da omogući dinamičan razvoj i obezbijedi kvalitetniju vezu naše zemlje sa svijetom.

“U oblasti turizma, pored pozitivnog iskustva koje imamo u Porto Montenegru i Porto Novom, postoji nekoliko interesantnih lokacija i na moru i na planinama, gdje investitori iz Emirata žele da učestvuju u turističkom razvoju”, kazao je on.

djukanović uae

 

 

Proizvodnja hrane je, ističe Đukanović, imperativ budućeg razvoja Crne Gore.

“Svaki novi hotel i svaki novi rizort je potrošač hrane i za nas je pitanje da li ćemo tu potrošnju zadovoljavati samo uvozeći hranu ili ćemo nešto učiniti da dodatno iskoristimo neiskorišćene poljoprivredne površine u Crnoj Gori i da proizvedemo dovoljno hrane za našu turističku potrošnju i pospješimo izvoz. To je vrlo zanimljivo stranim investitorima, posebno iz ove zemlje”, navodi Đukanović.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Rovčanin apelovao na sjednici Odbora: Pomoći FK Rudar da izađe iz blokade računa

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Nikola Rovčanin apelovao je na današnjoj sjednici …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.