ponedeljak , 22 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Dobile otkaz zbog vjerske netolerancije: Vlasnicima lokala u PG smetalo nošenje brojanice i krsta

Dobile otkaz zbog vjerske netolerancije: Vlasnicima lokala u PG smetalo nošenje brojanice i krsta

Ahmet i Redžepa Jilmaz su im, kako one kažu, uručili otkaz zbog vjerske i nacionalne netrpeljivosti

 Maja Radonjić i Nikolina Popović podnijele su prijavu Upravi za inspekcijske poslove protiv vlasnika lokala „Caffe Mill“ Ahmeta i Redžepa Jilmaza koji su im, kako one kažu, uručili otkaz zbog vjerske i nacionalne netrpeljivosti.Naime, Maja i Nikolina su se obratile našem portalu i ispričale da je im je prekinut radni odnos od strane poslodavca, zbog toga što su nosile brojanicu i krst.

Dana 6. februara telefonskim putem u ime vlasnika lokala ’Caffe Mil“ gdje sam do tada radila, menadžer Almir Smajović mi je uručio otkaz s ’obrazloženjem’ da objašnjenja nema; da su vlasnici lokala jednostavno donijeli takvu odluku. Kao i svaka iole razumna osoba tražila sam objašnjenje, koje nisam dobila. Objašnjenje i za otkaz i za način uručivanja otkaza. Jer, složićete se da telefon nije prikladan način da se nekome saopšti ovakva vijest. Menadžer mi je tada saopštio da je otkaz dobila i moja koleginica Nikolina Popović. U tom trenutku mi je bilo jasno šta je razlog ove odluke, imajući u vidu postupke od ranije koji su mi tada djelovali ’bezazleno’ – vjera i nošenje krstova i brojanica“, priča Radonjić za naš portal.

Ona dalje ističe, da su jedino njih dvije imale takva obilježja.

 

Tražili su nam da skinemo brojanice

„Ali, u tom momentu nisam mogla da vjerujem da je zbog toga, jer to nije razlog da iko na ovom svijetu otkaz dobije, koje god vjere i nacije bio. Jer ljudi ne smiju po tome da se dijele, makar nas dvije tako mislimo! Vlasniku je smetalo nošenje krstova. Par puta mi je skrenuo pažnju, da nije lijepo to da se vidi. Meni to nije bilo jasno, ali sam ipak prećutala jer mi je posao bio potreban“, pojašnjava ona.

Ugovori o radu
Ugovori

Njena koleginica Nikolina je, dva puta nakon što joj je vlasnik uzeo brojanicu i vratio, dobila otkaz.

Pogrdni pogledi kad se ugledaju ikone u novinama, ili naše pozadine na telefonu gdje je određeni hram ili crkve, dovoljno govori o čemu je riječ. Iako u našem kolektivu je 99% pravoslavne vjeroispovijesti i pitate se sigurno zašto nas dvije“, kaže ona i dodaje objašnjenje.

„Niko od njih nije nosio vjerska obilježja, sem nas. Niko nas nije ni upozorio kad smo počele ovaj posao, jer i da jeste, na to niko nema pravo, jer je naša lična stvar nosimo li krst i brojanice. Ni bismo ni počele tu da radimo. Sve se to dešavalo tokom radnih dana, nekoliko dana nakon otvaranja lokala.

Nakon poziva menadžera, dalje nastavlja svoju priču Radonjić, čula sam se sa svojom koleginicom koja me obavijestila da je dobila otkaz.

Rešenje o otkazu

„Nisam ni stigla da joj kažem zašto smo dobile otkaz, ali me ona preduhitrila i rekla da je zbog krsta i brojanice. Tada sam znala da me moj osjećaj i sumnja prevarili nisu, i da sam u pravu. To su potvrdile i naše mnogobrojne kolege. Jer nijedan drugi valjani razlog nije postojao, jer ništa loše nismo uradile, sem ako je zločin imati vjersko obilježje. Nažalost, neki misle da jeste“, kaže Radonjić.

Nakon toga je, odnosno, sjutri dan pošla sama do lokala da porazgovara s menadžerom i vlasnicima, i zatražila objašnjenje, iako je znala šta je u pitanju.

U mojoj Crnoj Gori njih dvojica me proglašavaju „personom non grata“

„Menadžer je objasnio da nije uticao na odluku vlasnika, da ih je čak upozoravao na posledice ovako naprasnog davanja otkaza i da se to tako ne radi; da jednostavno zakoni ne dozvoljavaju i da se moraju poštovati pravila. Tog prvog dana vlasnici Ahmet i Redžep Jilmaz se nisu udostojili da se pozdrave sa mnom a kamoli da mi objasne šta je problem. Nikako mi nisu dali objašnjenje, prosto takva je odluka, kao nismo im se dopale Nikolina i ja.

Zašto im se nismo dopale? Odmahivali su rukom, govorili na engleskom ’Go, Go’ odnosno da napustim lokal. Jedan od njih, Redžep, mi je čak naglasio drsko i bezobrazno da sam persona „non grata“ i da nemam šta da tražim tu“, priča ona.

Naprotiv, ističe, smatrala  je da ima.

„Tražila sam da mi daju pismeni otkaz, i moj Ugovor o radu. Ni jedno ni drugo imali nisu. Ugovore o radu svih radnika Redžep je ponio kući, a otkaz mi još napisan nije. Nije mi bilo jasno šta će naši ugovori kod vlasnika kući. U tom momentu kad su me tjerali, jako sam se potresla i počela sam da plačem. Izašla sam iz lokala, i nakon nekoliko sati se vratila. Prilikom izlaska sam naglasila i rekla da razlog za otkaz nema, onog pravog, već da je u pitanju vjera. I rekla sam da ću doći posle po moj Ugovor o radu“, kaže Maja.

Nakon toga, došla je s koleginicom Nikolinom, Ugovor o radu nisu dobile, jer ih vlasnik navodno nije donio od kuće.

„Ali nam je zato donio otkaz. U tom otkazu je pisalo da nismo poštovale pravila ponašanja vezanih za rad i da smo bile neprimjerene. Pitale smo gdje je taj pravilnik o ponašanju koji smo mi prekršile i na osnovu čega je donešena ovakva odluka. Rekli su da će taj pravilnik naknadno da odštampaju i donesu, što smo mi kategorički odbile. Jer to nije u redu, i znamo da bi u tom pravilniku namjerno sada nešto dodali ili izmislili što njima odgovara. Pripremili su bili uplatnice i novac da nam daju za 15 dana otkaznog roka. Dan prije toga su i to odbijali, htjeli su da nam isplate samo 6 dana februara“, pojasnila je njena koleginica Nikolina Popović.

Dalje navodi, da nisu htjele da potpišu otkaz, već da su pošle kući i vratile se sjutra ujutro u 10 časova, kada im je rečeno da će dobiti Ugovor o radu.

Pravdu će tražiti na sudu

„I dobile smo ga. Ugovorom o radu, koji ćemo vam poslati posebno, piše da je otkazni rok 30 dana. Smatramo da to nije zakonski, da su dužni bili da ako već hoće da isplate, da to bude cijeli otkazni rok ili još bolje sve zaostale plate. Tog dana smo dobile otkaz pisani, ali novi – u poslednjoj rečenici je dodata da nismo poštovale pravila, ovog puta su naglasili Ugovora o radu. A u prvom ništa pisano nije, ni čija pravila. Prosto samo pravila ponašanja o radu u objektu. I jedna i druga u tom momentu uzimamo Ugovor i gledamo gdje su ta pravila, koja smo prekršile. Nema ih“, navodi Nikolina.

Nakon toga su, dalje priču nastavlja Maja Radonjić, počeli da izmišljaju razloge da su išle na previše pauza, da je manjak posla pa moraju da otpuštaju. 

„Napustile smo lokal, dostojanstveno i damski, kako nam i dolikuje, iako smo i tada tjerane od strane vlasnika Ahmeta. Ovog drugog smo srele na ulici i odmah je počeo da nas psuje i vrijeđa. Takav bijes i mržnja može samo da se vidi u očima onih koji su neprijateljski nastrojeni. Ako smo se već kao što kažu ogriješile o neko radno pravo, to nije razlog da nas tjeraju i gledaju tako mrzovoljno. Ipak su nam ugrozili ljudsko dostojanstvo time što su nas tjerali, okretali nam leđa; ugrozili su nam egzistenciju“, rekla je ona.

„Svakim minutom smo se uvjeravale da naš otkaz nema veze sa povredom bilo kog radnog prava i da je ovo na vjerskoj osnovi, da je u pitanju dikriminacija nas, Maje Radonjić i Nikoline Popović od strane poslodavaca Ahmaeta i Redžepa Jilmaza“.

Zar je moguće se ovo dešava u 21. vijeku, pita se Maja Radonjić.

„Naše je lično pravo, Ustavom zagarantvano, pravo vjere. Zbog čega moramo da ispaštamo? To je privatna stvar koja poslodavca ne treba da zanima. Niko ne smije zbog toga da ispašta, nijedan čovjek na ovoj planeti“, zaključile su ove dvije djevojke u razgovoru za naš portal.

 

izvor: in4s.net

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.