četvrtak , maj 19 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Dobitnici najljepšeg čina: čukundjede i čukunbabe

Dobitnici najljepšeg čina: čukundjede i čukunbabe

Iako u devetoj deceniji, mladalačkog duha, sa sjajem u očima, razdraganošću i srećom, dočekuju nas na Nikoljdan, na dan krsne slave, kada je započela i njihova ljubavna priča, prije 65 godina. Okruženi potomcima, u toplom porodičnom domu u Moćevcu, osamdesetpetogodšnji Branka i Mile Dragaš, zadovoljni i ponosni proslavili su u porodičnom okruženju krsnu slavu i godišnjicu braka.

Rijetkost je danas dočekati proslavu 65 godina braka, a još je rjeđe upoznati ovako brojnu porodicu koja odiše harmonijom i zajedništvom i koja pod jednim krovom okuplja pet generacija. Porodica Branke i Mila uvijek je na okupu u porodičnoj kući u Moćevcu, u kojoj žive sa sinom Milkom i snahom Micom,  kada proslavljaju krsnu slavu, Božić i Vaskrs. U veseloj atmosferi, obilju šala i smijeha, slavskom trpezom, prepunom specijaliteta, za koje su se pobrinule snahe Mica, Ivana i Jelena, srdačni domaćini goste dočekuju riječima iskrene dobrodošlice.

„Ništa nije žalosnije od starca opterećenog godinama, koji osim svoje starosti, nema drugog dokaza da je živio“ napisao je Seneka, a Branki i Milu najbolji dokaz srećnog života i šest i po decenija skladnog braka su njihovi potomci. Sin i kćerka: Milko i Vera, petoro unučadi: Boris, Bojan, Anđela, Vladiimir i Tijana, 11 praunučadi: Vladica, Maša, Tara, Jakov, Sofija, Mihailo, Iva, Mija, Ignjat, Ognjen, Slavko, dok dvanesto očekuju uskoro, kao i dvoje čukununučadi: Nikolaj i Dunja – najveće su blago ove porodice.

Ljubav, sloga i razumjevanje – ključ su ovako uspješnog braka, kažu Branka i Mile.

Branka, rodom iz Glisnice iz porodice Cupara, započela je bračni život sa Milom sa 19 godina. Još sa 13 godina Branka je počela da šije i krojački zanatom se bavila sve do 2010. godine, kada je prestala zbog povrede. Osim šivenja Branka je vješta sa svim ručnim radovima: pletenje, vez, tkanje… U životu joj ništa nije bilo teško. Sve što je radila išlo joj je za rukom jer je znala i imala za koga da radi, za porodicu koja joj je uzvraćala na najbolji način – poštovanjem i slogom, što je Branki i Milu davalo snagu da istraju i da nikada ne posustaju.

porodica Dragas 65 godina braka 1

– Mila sam poznavala odmalena jer smo bili komšije, a moja tetka bila je udata za Milovog ujaka. Kada sam došla u Kotorac dočekali su me po tadašnjim običajima, sa rešetom i nakonjčetom. Došla sam u zajednicu gdje su živjeli Milovi roditelji i četiri sestre. Svi su me fino prihvatili i sa zaovama sa živjela kao sestrama – priča  vrijedna domaćica. Pored brige o kući i djeci, rada na imanju u Kotorcu, Branka je stizala da šije i tako doprinese kućnom budžetu. Mile je od supruge naučio da šije, pa je 28 godina proveo radeći u Trikotaži, odakle je otišao u penziju.

Branka je poštovala svekra i svekrvu, baš kao i danas nju snaha Mica sa kojom živi 42 godine.

-Mica je najviše zaslužna za ovu proslavu i iznenađenje za godišnjicu. Najsrećniji smo kada smo svi na okupu. Pažljivi su svi i puni poštovanja prema nama – naglašavaju Branka i Mile, čiju su pažnju najviše sada okupirala čukununučad koja su najmlađi članove: dvoipogodišnja Dunja i najmlađi Nikolaj, koji ima pet mjeseci. Hvale i zeta Bogoljuba, koga poznaju još od malih nogu jer je rođen u komšiluku.

porodica Dragas 65 godina braka 3

Na pitanje koliko se današnje vrijeme promijenilo, Branka odgovara da jeste drugačije vrijeme, da se ljudi manje druže, da su zavidni, kao i da omladina napušta sela koja ostaju pusta, ali, kaže, da su oni ostali isti.

-Mi i dalje volimo da se družimo, volim da svako ima. Pa od tuđeg dobra samo i meni može biti bolje – ističe Branka.

Najvažnija želja Branke i Mila jeste zdravlje i sloga porodice.

-Većeg čina od čukundjede i čukunbabe ne možemo dobiti, samo još da dočekamo Anđelu da udamo – iskren je Mile, dok se Anđela smješka na djedove riječi i objašnjava da živi u Novom Sadu gdje radi i završava master studije na Ekonomskom fakultetu.

Kao što žive složno sa svojom porodicom Branka i Mile, tako i sa komšijama, kako u Moćevcu tako i Kotorcu gdje borave od aprila do Nikoljdana. Imanje od 12 ha i dalje kose iako stoku ne drže odavno.

-Imamo sve mašine, pokosimo pola imanja, pola je pod pašnjacima – kaže Milko.

Zadovoljstvo je upoznati porodicu kakva je porodica Dragaš, u kojoj vlada porodična idila, ljubav i poštovanje, što za današnje vrijeme, nije baš uobičajena pojava. Želimo im još mnogo ovako srećnih trenutaka i potomaka.

S.Z.

Tekst objavljen u „Pljevaljskim novinama“ 1. januara 2022. g

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

kovacevic ori 1

Kovačević sa ambasadorima EU: Saradnjom do čistog vazduha i čiste vode u Pljevljima, prethodna Vlada ostavila tenzije

Ambasadori država članica Evropske unije i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *