nedelja , 21 jula 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Dobitnici Trinaestojulske nagrade su kolumnista CdM-a Andrej Nikolaidis, Jelena Tomašević i Senad Gačević

Dobitnici Trinaestojulske nagrade su kolumnista CdM-a Andrej Nikolaidis, Jelena Tomašević i Senad Gačević

Dobitnici Trinaestojulske nagrade su kolumnista CdM-a Andrej Nikolaidis, Jelena Tomašević i Senad Gačević, saopštilo je Ministarstvo kulture i medija.
Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade u sastavu: dr Jasmina Nikčević predsjednica Žirija; članovi: dr Maja Kostić Mandić; mr Ivan Jovović; dr Filip Ivanović; mr Aldemar Ibrahimović; mr Jadranka Selhanović i mr Janko Ljumović, donio je Odluku da se Trinaestojulska nagrada za 2020. godinu, dodijeli: mr Jeleni Tomašević, vizuelnoj umjetnici, za i umjetničke radove: Perfect Day; Life Interest i Joy of life, prof. mr Senadu Gačeviću, kompozitoru, za stvaralaštvo u 2021. godini (Muzika u staroj crnogorskoj periodici; Bassonegro – kompozicije za kontrabas i ansamble kontrabasa; Ilahije i kaside – obrade i aranžmani za soliste, hor i orkestar) i Andreju Nikolaidisu, književniku, za knjigu “Hronika propasti””, saopšteno je nakon sjednice Žirija.

O knjizi “Hronika propasti” Andreja Nikoladisia ranije je hrvatski novinar i publicist Viktor Ivančić napisao: “Kratko rečeno: radi se o jednoj od najrazornijih i najlucidnijih kritika nacionalizma i etnoklerikalizma napisanih na našem jeziku. Andrej Nikolaidis suviše je dobar pisac da bi – hvatajući se (u gotovo dnevničkome ritmu) u koštac s političkom i crkvenom agresijom na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu tokom 2020. i 2021. godine – zauzeo udobnu i niskorizičnu busiju takozvanoga neutralnog promatrača, što njegov rad presudno razlikuje od naplavina analitičkog oportunizma kakvim smo zasuti. Naprotiv, tekst funkcionira (i) kao sredstvo borbe upravo zbog toga što njegova istina izaziva nelagodu, što radi odsustva kalkulacije uspijeva prodrijeti kroz debelu kožu moći i izvući na površinu ono najskrivenije – krvave namjere. Ovom zbirkom rafalno ispaljenih i briljantno napisanih eseja Nikolaidis nastupa kao angažirani intelektualac u zamalo zaboravljenom, dakle najčasnijem smislu riječi: od one vrste koja poput svitaca prkosi kolektivnim mrakovima i podsjeća na nepobjedivost ljudske težnje za slobodom”
Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Zvezdin karavan 1. juna u Pljevljima, istog dana i humanitarni koncert

Karavan Fudbalskog kluba Crvena Zvezda dolazi u Pljevlja. Pljevaljski ogranak navijačkog kluba „Delije“ poziva vas …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.