subota , jul 24 2021
Početna / Vijesti / Kultura / Dodjela nagrade „Svitanje“ u srijedu u 19 sati

Dodjela nagrade „Svitanje“ u srijedu u 19 sati

Javna ustanova Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić, ustanovila je nagradu ,,Svitanje“ za literarno stvaralaštvo mladih koja nosi naziv po istoimenom romanu Milke Bajić Poderegin. Nagradom se želi podstaći stvaralačko nastojanje mladih naraštaja, kao i ljubav prema knjizi i čitanju kod šire populacije u pljevaljskom kraju. Ovim se istovremeno iskazuje posebna briga o djelu Milke Bajić Poderegin kao važnom dijelu duhovnog nasleđa Pljevalja.

Na Konkurs za nagradu ,,Svitanje“ za literarno stvaralaštvo mladih, prispjelo je 26 radova od 13 autora.

Pravo učešća na konkurs imali su mladi stvaraoci stalno nastanjeni u opštini Pljevlja, svrstani u dvije uzrasne kategorije: mlađi uzrast do 16 godina i stariji uzrast od 16 do 25 godina, sa proznim radovima koji nijesu ranije nigdje objavljivani.


Stručni žiri  je radio u sastavu: predsjednik Vladan Vučinić prof. „OŠ Salko Aljković“ i članice,  Mila Marjanović prof. iz OŠ Boško Buha, prof. Žanka Rondović iz OŠ „Ristan Pavlović“, Verica Popović prof. iz SSŠ i Nada Rondović prof. Gimnazije „Tanasije Pejatović“ i donio je Odluku da se  dodijele  prve nagrade u obje kategorije predviđene konkursom.

Za mlađi uzrast prvu nagradu dobila je Andreja Petrović (11 godina) učenica VI razreda OŠ ,,Ristan Pavlović“  za priču ,,Sela u mom kraju“.

Za stariji uzrast prvu nagradu  dobila je Branka Dromnjak, učenica IV razreda  Gimnazije ,,Tanasije Pejatović”, za priču ,,Tragovi skrivene namjere“.

Zaslužena nagrada se sastoji od  novčanog iznosa od 200 eva, diplome koja će ih podsjećati da su napisale najljepšu priču i 2 knjige koje je izdala Biblioteka, Nebeska Ćuprija Milana Bajčete i Sinapse snova Matije Vraneša. Oba autora ovih zbirki poezije su dobijali nagrade na konkursima koje je raspisivala Biblioteka ,,Stevan Samardžić“. Kvalitetom svoje poezije su zaslužili da ih Biblioteka podrži i dodatno afirmiše kod pljevaljske publike a i šire. Značajno je napomenuti da će obje zbirke naći svoje mjesto na policama Zavičajnog odjeljenja, zavičajnih autora.

Na ovaj način Biblioteka pruža veliku podršku mladima da se bave pisanjem a  nekadašnjim  dobitnicima naših nagrada da izdaju svoje prve knjige, saopšteno je iz ove ustanove.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

izlozba fotgrafijaja

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA O AMERIČKOJ POMOĆI CRNOJ GORI NAKON PRVOG SVJETSKOG RATA

  Opština Pljevlja u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država organizuje u Pljevljima od 9. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *