subota , jul 24 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Doktorand farmacije Milan Beljkaš: Ljubav prema nauci i ljudima

Doktorand farmacije Milan Beljkaš: Ljubav prema nauci i ljudima

Samokritičan je, mlad i željan znanja, a smatra da je dobra organizacija ključ uspjeha. Njegovi rezultati govore mnogo više nego što je on spreman da priča o njima. Ispunjen je kada je okružen srećnim ljudima, lijepim vremenom provedenim sa njima kao i prevazilaženjem izazova koji mu se svakodnevno nameću. Takav je dvadesetčetvorogodišnji Milan Beljkaš, koji pohađa doktorske studije na Farmacetskom fakultetu u Beogradu, gdje radi kao istraživač-pripravnik. Za „Pljevaljske novine“ priča o svom odrastanju, porodici, fakultetu, naučno-istraživačkom radu, doktorskim studijama, planovima…

-Generalno, svi mi, donekle predstavljamo ogledalo naše sredine. Čak i sa naučnog aspekta u osnovi svega nalaze se genetski uticaji. Često bitniji faktor za nastanak bolesti, ali i za vaspitanje i obrazovanje pojedinca, jeste sredina u kojoj odrastamo. Zato bih prvo spomenuo porodicu: oca, majku, braću, babe i dedu koji su mi zaista bili oslonac u svakom periodu života. Nadam se da će još dugo biti tu da mi pružaju podršku i podstrek da još više napredujem -priča Milan i dodaje da su Pljevlja grad, koji mu je pružio i omogućio od malih nogu upoznavanje i poštovanje različitih tradicija, običaja, kultura, vjera.

-Čini mi se, da neki od nas to zaboravljaju, danas više nego ikad. Danas je sve više onih koji putuju hiljadama kilometara da bi imali priliku na nekoliko dana da  upoznaju  druge vjere, narode, a mi sve to imamo, na malih, ali najljepših 1.500 km2, a nismo toga svjesni. S toga bih apelovao na sve da već jednom uvidimo čime sve raspolažemo. Pljevlja su grad kojem se i kojem ću se uvijek vraćati kada imam vremena, jer zaista predstavljaju moju oazu mira – iskren je Milan.

milan beljkas

Još u četvrtom razredu Gimnazije „Tanasije Pejatović“ Milan je osvojio prvo mjesto na republičkom takmičenju iz hemije, nakon kojeg učestvuje na Međunarodnoj  hemijskoj olimpijadi u Bakuu. Na pitanje da li je bilo teško prilikom odabira fakulteta, Milan odgovara da nije bilo lako.

-Kao neko koga su oduvijek zanimale prirodne nauke, dvoumio sam se između više fakulteta, ali sam na kraju ipak odlučio za Farmaciju, jer predstavlja jedinstvo svega što volim: hemije, biologije, fiziologije i matematike. Zahvalan sam profesorici Slavki Dragićević, zbog koje se razvila moja ljubav prema hemiji, a profesorice Munira Dešević i Rosanda Terzić, su takođe dodatno doprinijele mom usavršavanju – ističe Milan koji je 2020. godine završio Farmaciju sa prosječnom ocjenom 9, 90 kao student generacije.

– Ne „jurim“ visok prosjek, nego je taj prosjek nagrada za rad i trud koji ulažem. Smatram da je za visoku ocjenu, pored  truda, potrebno da se u potunosti prožmete sa gradivom koje učite, kao i malo sreće – kaže Milan.  Dobitnik je nagrade Ivan Berkeše za izuzetan doprinos u oblasti farmacije i medicinske biohemije kao i nagrade fondacije mr ph Ljubica Vojteh Dragičević.  Pored ovih nagrada Milan je tokom studiranja, sve četire godine, dobijao godišnju nagradu najboljim studentima Farmaceutskog fakulteta. Poslednja, a ujedno i najdraža je nagrada ,,Fonda Nenada M.Kostića za hemijske nauke’’ za najbolji završni rad iz oblasti hemijskih nauka u toku 2020. godine.

milan beljkas nagrad

Pored obaveza na fakultetu Milan nađe vremena za izlaske, putovanja, a uključen je u rad studentskih organizacija. Značajna su mu brojna prijateljstva koja je stekao tokom studiranja, učešća na kongresima, studentskih razmjena…

Milan kaže da ne razmišlja previše daleko. Zadovoljstvo bi mu bilo da bude dobar i profesor ali i naučnik. Želja mu je da završi doktorske studije i da se usavršava što više tokom rada na doktorskoj tezi, po mogućnosti u inostranstvu.

Ivo Andrić je mladim i darovitim ljudima savjetovao: „Radite, rekao bih im, svoj posao ne gledajući ni lijevo ni desno, ni iza sebe ni preda se, ali svoj cilj postavljajte visoko, i tražite malo od svijeta oko sebe (što manje to bolje!), ali mnogo od sebe i svoga djela“. Milan se trudi da postavlja visoke ciljeve na kratke staze koji uspješno ostvaruje zahvaljujući svom radu i istrajnosti. Ne osvrće se, ni iza sebe ni ispred sebe, već oslanja na sopstvenu snagu, volju  i želju za stalnim napretkom.

S.Z.

 

Doktorskom tezom do novih jedinjenja na kancerskim ćelijama

Na trećoj godini Farmaceutskog fakulteta Milan je počeo da se bavi naučno-istraživačkim radom u oblasti farmaceutske hemije.

-Sfera mog interesovanja tokom studija jesu kompjuterski dizajn, sinteza i ispitivanje efekta novosintetisanih jedinjenja na nivou različitih vrsta kancerskih ćelija. Jedinjenja koja sam sintetisao ostvarila su određeni efekat na ćelijama kancera dojke, što sam iskoristio za master rad. Ovi rezultati su produbili moju zainteresovanost za ovu oblast, što je iniciralo upisivanje i doktorskih studija – objašnjava Milan koji se zadržao u oblasti onkologije.

-Pokušaćemo da kroz moju doktorsku tezu razvijemo novu grupu jedinjenja , koja će, nadam se, finalno ostvariti dovoljno značajan efekat na kancerskim ćelijama.Ukoliko se bavite naučno-istraživačkim radom, svaki dan je priča za sebe, nova znanja se usvajaju svakodnevno, što dovodi i do kreiranja novih ideja vezanih za samo istraživanje- ističe Milan.

 

Vakcinacijom do završetka korona virusa

Milan je ponosan što je dio PRONE (Fondacije za promovisanje nauke u Crnoj Gori) koja svake godine organizuje Ljetnje i Zimske kampove za srednjoškolce.

-Kroz ove kampove srednjoškolci mogu da prošire znanja iz oblasti koja ih zanima kao i da se upoznaju sa osnovama naučno-istraživačkog rada. Jedan sam od asistenata na praktikumu iz hemije. Smatram da su primjeri iz prakse ključ dobrog predavanja, tako da se trudim da to i primijenim koliko mogu, jer to svakako zavisi od teme koja se obrađuje – ističe Milan.

Milan obavlja funkciju edukativnog koordinatora u sklopu Nacionalne asocijacije studenata Farmacije – Srbija. Zdravlje je najveće blago – mudrost je koja se govori vjekovima, a koja nikada kao danas, nije bila aktuelnija, zato se Milan trudi  da uz pomoć ostalih kolega iz tima organizuje projekte na aktuelne teme.

– Poslednjih pola godine realizovali smo projekte na teme: „Autizma“, „Mere prevencije kovid 19“, „Uloge farmaceuta u zdravstvenom sistemu“, „Sistemski eritemski lupus“… Tako sam imao priliku da sarađujem sa stručnjacima iz različitih oblasti. Svaka tema je bitna i značjna, jer se svake godine pojavljuju nove smjernice i vodiči u liječenju bolesti, i zato je važna edukacija nakon završetka fakulteta kako bismo pacijentu mogli da pružimo najnovije informacije – ističe Milan.

Kako kaže, svi projekti, se zbog trenutne epidemiološke situacije održavaju onlajn, pa svako ko je zaintersovan može da se priključi i čuje najnovije informacije iz oblasti koja ga zanima.

-Pored toga što se trudimo da predavači budu kvalitetni nastojimo da dođemo i do pacijenata koji su radi da podijele iskustva sa određenom bolesti kao i da čujemo koliko su, dostupni, ili pak, ne, lijekovi za rijetke bolesti. Sve su češće prisutni problemi sa menatalnim zdravljem, koji su donekle prouzrokovani i trenutnom pandemijom. Istraživanja pokazuju da je upotreba anksiolitika i antidepresiva u značajnom porastu.Mišljenja sam da je najbolji način da očuvamo mentalno zdravlje završetak pandemije. Nameće se pitanje „Kako privesti kraju pandemiju korona virusa“? Odgovor je jednostavan: „Vakcinacijom“ – naglašava Milan i dodaje da se veliki broj ljudi plaši vakcinacije zbog neželjenih efekata.

-Svaki lijek može da ima neželjeni efekat. Npr, paracetamol, je lijek koji svi mi koristimo veoma često, a on može, rijetko, ali može, da uzrokuje oštećenje jetre. Ali niko ne postavlja pitanje, svi ga koristimo. Isto je i sa vakcinama. I vakcine kao i svaki drugi lijek mogu prouzrokovati neželjeni efekat. Da li bi se trebalo vakcinisati? Da, jer se vakcinacijom smanjuje rizik od infekcije, ali i ono bitnije, rizik od smrti – smatra Milan i savjetuje građane da se  vakcinišu kao što je i on sam uradio.

Tekst obajavljen u „Pljevaljskim novinanama“ 15. juna 2021. g.

 

 

 

 

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Idejno rješenje

Za sportsko- rekreativni kompleks na Borovičkom jezeru potrebno 12 miliona evra

Lokalna uprava je danas predstavila izabrano idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje sportsko rekreativnog kompleksa na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *