nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Dom za stare u Pljevljima: Formirana lista čekanja, fali kreveta

Dom za stare u Pljevljima: Formirana lista čekanja, fali kreveta

Trenutno postoji lista čekanja i na njoj se nalazi više od deset lica, kazao u izjavi za „Dan“ direktor Doma starih Predrag Stanković.

Iako su uslovi života na zavidnom nivou u Domu za stara lica u Pljevljima, problem je što mnogi stanovnici Crne Gore nisu u prilici da se smjeste u ovu ustanovu. Kapaciteti su popunjeni i lista čekanja se stalno uvećava, dok na vidiku nema rješenja koje bi uvećalo smještajne kapacitete. Kako je u izjavi za „Dan“ kazao direktor Predrag Stanković, objekat Doma starih nije urađen za crnogorske prilike i njegovi kapaciteti su mogli da se iskoriste mnogo bolje.

– Trenutno je u Domu za stara lica smješteno 57 lica i na uslove života nemamo žalbi – rekao je Stanković, poručivši da je objekat Doma rađen tako da je jedan prostor mogao da se iskoristi za smještaj starih lica, ali to nije učinjeno.

Prema njegovim riječima, jedan dio prostora u Domu bi trebalo pretvoriti uz dodatne radove u smještajni prostor, jer za to postoji potreba a postoje površine koje su nedovoljno iskorišćene. Stanković objašnjava da razumije i projektante koji su dale rješenje za izgradnju objekta, ali su trenutno potrebe za smještajem starih lica veoma velike.

– Mislim da bi se prostor mogao bolje iskoristiti i da se na taj način povećaju smještajni kapaciteti – kazao je Stanković i dodao da na tome treba raditi u narednom periodu.

Kada je u pitanju zainteresovanost starih lica za smještaj u ovoj ustanovi, kandidati se javljaju iz čitave Crne Gore. Lista čekanja za smještaj stalno postoji i posebno je teško za stara i iznemogla lica o kojima često nema ko da brine. Pritom imovinsko stanje tih lica nije najbolje i izuzev smještaja u Dom starih ta lica nemaju drugog rješenja.

– Trenutno postoji lista čekanja i na njoj se nalazi više od deset ljudi – kazao je Stanković uz pojašnjenje da on ne može znati kada će se otvoriti mogućnost za smještaj lica sa liste čekanja.

Za zimsko grijanje potreban pelet

Poslednjih dana i Dom starih u Pljevljima ima problema kada je u pitanju nabavka peleta za ogrev. Pelet nije stigao a juče ujutru je izmjerena temperatura od nula stepeni, dok je u selu Kosanica bilo minus 7,8 stepeni.

– Svakako da imamo grijanje jer koristimo grejna tijela na električnui energiju. Grijanje je ovih dana neophodno a za zimu je potrebno nabaviti dovoljne količine peleta – poručio je Stanković.

Dom starih u Pljevljima je otvoren u aprilu 2018. godine. U prvoj godini stanari doma su se suočavali sa problemima ishrane, jer dugo vremena nije radila kuhinja. Hrana je dopremana iz hotela. Trenutno kuhinja uspješno radi i hrana prema mišljenju uprave zadovoljava sve uslove.

Sam objekat je izgrađen kao donacija međunarodnih organizacija i njegova prva namjena je bila da se u istom smjeste raseljena lica, tokom ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka. Postepeno ova ustanova je postala mjesto za smještaj starih lica sa područja Crne Gore. Kako smo doznali u samom domu, najviše je starih sa područja pljevaljske opštine, gdje sve više starih i nemoćnih, odnosno gdje je prosjeku svaki stanovnik ima 42 godine. Svakako u ustanovi je dosta i osoba iz drugih opština sa sjevera.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

EPCG tvrdi da vode koje izlaze ispod deponije Maljevac nemaju negativan uticaj na kvalitet voda Vezišnice

Predsjednik Sportskog ribolovnog kluba “Lipljen” Vaso Knežević tvrdi da je Vezišnica već godinama mrtva rijeka od mjesta …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.