četvrtak , 22 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Donacija Velike Britanije policiji u identifikaciji sumnjivih putnika

Donacija Velike Britanije policiji u identifikaciji sumnjivih putnika

 

Ove sedmice je direktor Uprave policije Zoran Brđanin sa britanskom ambasadorkom Karen Medoks otvorio obuku o daljem razvijanju vještina za identifikaciju sumnjivih putnika na crnogorskim aerodromima, koja je organizovana uz podršku britanskih Graničnih snaga i Britanske ambasade Podgorica.

Planirano je da u narednom periodu, Uprava policije formira Jedinicu za informacije o putnicima koja će, u skladu sa međunarodnim standardima i praksama koje podrazumijevaju i zaštitu podataka o ličnosti, biti u okviru Sektora za borbu protiv kriminala.

Iz Uprave policije saopštili su da je ova obuka je najbolji primjer dobre koordinacije donatorske podrške, ali i posvećenosti međunarodnih partnera daljem jačanju kapaciteta Uprave policije i razvijanju novih modaliteta rada u okviru Uprave policije.

Pored međunarodne, značajna je i međuinstitucionalna saradnja u ovom procesu, te su obukama prisustvovali i predstavnici Aerodroma Crne Gore i četiri aviokompanije koje posluju u našoj državi, u dijelu saradnje sa prevoznicima u razmijeni ovih informacija.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin se zahvalio predstavnicima Carinske granične zaštite Sjedinjenih Američkih Država koji će predstaviti ovaj sistem za automatsko prepoznavanje sumnjivih putnika i Britanskoj ambasadi na njihovoj snažnoj podršci u uspostavljanju ovog novog modela rada te naglasio: „Podrška u ovom procesu je ogroman korak ka ostvarivanju mjerila u integracionom procesu, ali i jačanju bezbednosti u našoj zemlji, sprečavanju terorizma i najtežih oblika kriminala.“

Britanska ambasadorka Karen Medoks je istakla da je saradnja u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala prioritet za Ujedinjeno Kraljevstvo. „To je oblast rada u kojoj će obje naše zemlje imati koristi kroz blisku saradnju. Znam da su britanske granične snage i crnogorska Uprava policije razvile blizak radni odnos, i zahvalna sam na podršci i doprinosu rukovodstva tih organizacija i službenika našem uspješnom radu.“, saopštio je tim za odnose sa javnošću Uprave policije CG.

 

Karen Medoks i Zoran Brđanin
Karen Medoks i Zoran Brđanin

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum

Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.