sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Politika / DPS: Građani da ne učestvuju u političkim kampanjama maskiranim crkvenom ikonografijom

DPS: Građani da ne učestvuju u političkim kampanjama maskiranim crkvenom ikonografijom

Nekonstruktivan odnos mitropolita i njegovih saradnika prema više nego korektnoj ponudi koja im je saopštena od strane najviših državnih zvaničnika – moratorijumu na primjenu Zakona i pokušajem traganja za obostrano prihvatljivim rješenjem – još jedna je potvrda da njih Zakon ni ne zanima već im služi kao sredstvo manipulacije vjernicima i javnošću, u cilju stvaranja političke platforme pred predstojeće izbore, saopšteno je niz DPS-a..

Kako tvrde u ovom političkom subjektu, „predstavnici SPC u Crnoj Gori još jednom su dokazali da su im politički interesi, a prije svega oni antidržavni, važniji od položaja vjerskih zajednica i zakona koji se tim pitanjem bavi“.

Oni dodaju da se je Mitropolija crnogorsko-primorska stavila u službu Demokratskog fronta i njihove izborne kampanje.

 

„Iz svega što se dešavalo prethodnih dana, jasno je da se Mitropolija stavila u službu jedne političke opcije, koju personifikuje Demokratski front i dio je izborne kampanje onih snaga kojima su litije i destrukcija jedina tačka političkog programa“, kaže se u saopštenju.

Kako su kazali, mnogo je dokaza koji potkrepljuju ovu tvrdnju.

„:Od činjenice da je mitropolit litije zakazao nakon zahtjeva čelnika DF – poslednji vapaj na ovu temu došao je od umišljenog“Njegoša od Budve”, funkcionera DF Marka Carevića – do informacije da Crkva dozvoljava da joj DF kroji pravni tim“, tvrde u DPS-u.

 

Oni su saopštili i da je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ogolio svoje političke ambicije.

 

„Nedavnim instruisanjem vjernika za koga da glasaju na predstojećim izborima, mitropolit se napokon legitimisao i ogolio svoje političke ambicije. Tim činom zapravo nam je pomogao: sada je svakome jasno da njega ne interesuje da promijeni članove Zakona o vjerskim zajednicama, već bi on da mijenja vlast?! Iako je želja mitropolita da u građanskoj Crnoj Gori konačno postane novi Sveti Petar Cetinjski, potpuno nerealna, njegove jasno iskazane političke ambicije ga postavljaju u ravan naših političkih konkurenata, čijim će izvjesnim porazom na izborima, zapravo biti poraženo i sve što je u ovoj političkoj borbi koristio, prikrivajući svoju ambiciju vjerskim razlozima“, kaže se u saopštenju DPS-a.

„Zato je krajnje neodgovorno što SPC u Crnoj Gori pokušajima destabilizacije države, ignorisanjem epidemiološke situacije u zemlji i protivljenjem zakonima naše države, jasno stavlja političke interese ispred crkvenih, a vjernicima manipuliše da bi ostvarila svoj politički cilj. Imajući sve to u vidu, pozivamo građane da se ne izlažu dodatnim rizicima, i ne učestvuju u političkim kampanjama, pa makar one bile i nevješto maskirane crkvenom ikonografijom“, kaže se u saopštenju.

Izvor: vijesti

Oni su pozvali građane da se ne izlažu učešću u političkim kampanjama, maskiranim crkvenom ikonografijom.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Milović isključen iz PES-a, Mujović predložen za člana Predsjedništva

Andrej Milović je većinom glasova članova Predsjedništva isključen iz Pokreta Evropa sad. Kako je saopšteno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.