nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Politika / DPS Pljevlja: Urušavanje Pljevalja je vizija nove Vlade za naš grad

DPS Pljevlja: Urušavanje Pljevalja je vizija nove Vlade za naš grad

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista DPS Pljevlja saopštio je da je aktuelna državna vlast donijela niz odluka na direktnu štetu tog grada i u cilju njegovog daljeg urušavanja, zarad interesa novih “eksperata” koji, kako navode, na sve načine pokušavaju da otmu pljevaljski novac.

“Malo je novoj Vladi Crne Gore što će zahvaljujući gospodi u Odboru direktora Rudnika uglja Pljevlja oteti nezabilježeno visoku dividendu, malo je što su u ovoj godini tri puta preko Poreske uprave Crne Gore blokirali račune Opštine, preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština, nego su se sada dosjetili da otmu i novac koji našem gradu pripada po osnovu koncesija na šume. A na sve to njihovi pioni koje su naimenovali u Pljevljima kažu da neko drugi lomi kičmu Pljevljima?! Ako aktuelni postupci nijesu lomljenje kičme, ako njihovo bahaćenje po državnim ustanovama i firmama nije lomljenje kičme zdravim i stabilnim kolektivima koje su kao takve preuzeli, ako neplaćanje obaveza izvođačima na izgradnji tri ključna pravca prema BiH, Srbiji i Bijelom Polju nijesu lomljenje kičme, ako arčenje po opštinskim računima mimo svih drugih gradova nije lomljenje kičme, onda očigledno “stari – novi” funkcioneri ne znaju značenje tih riječi”, saopšteno je iz pljevaljskog DPS-a.

Da su zaista radili da spasu Pljevlja i Pljevljake, ističu u toj partiji, ne bi onda dozvolili da se od naših para puni kasa u Podgorici kroz odluku da se dobit Rudnika uplati u budžet, i to ne sa milion ili dva, već cijelih 13 miliona.

“Da li je to “briga” za naše resurse? Da li je to volja onih koji su ih doveli na vlast”, pitaju u OO DPS Pljevlja.

Navode da je Rudnik uglja AD Pljevlja u trenutku preuzimanja od strane “starih-novih” imao ključne pokazatelje poslovanja: vraćen kreditni dug od 20,6 miliona, vraćen poreski dug od 18,2 miliona, ostvarena akumulirana dobit od 25,7 miliona, kapital uvećan 3,5 puta, dobit u posljednjih šest godina uvećana 11 puta, prodaja na tržištu široke potošnje povećana 300 odsto.

“Dobit na kraju 2020. godine je bila 13,1 milion eura, a kompanija na “bijeloj” listi. Ali, na kraju 2021. godine vidjećemo rezultate rada novog menadžmenta koji će najbolje pokazati ko se kako odnosi prema tom kolektivu”, pitaju u pljevaljskom DPS-u.

Dodaju da je Poreska uprava Crne Gore blokadama u januaru, februaru i junu ove godine sa računa Opštine Pljevlja naplatila oko 950.000 eura, a sa računa DOO “Čistoća” 101.000 eura, DOO “Grijanje” oko 45.000 eura, DOO “Lokalni putevi” 60.000 eura, DOO “Centar za sport i rekreaciju” 11.500 eura, a od tri javne ustanove oko 29.000 eura.

“Pored navedenog do kraja juna 2021. godine Opština Pljevlja je izmirila poreske obaveze u iznosu od 2,23 miliona eura, javne ustanove oko 295.000 eura, što je uz iznos za reprogram ukupno 2,61 milion eura. Mimo blokada, DOO “Čistoća” uplatila je 550.000 eura za poreze i dopinose, DOO “Vodovod” oko 255.000 eura dok ostala društva redovno izmiruju ove obaveze. Ako saberemo sve navedeno Poreska uprava Crne Gore od pljevaljske lokalne samouprave uzela je “svega” pet miliona eura”, naglašeno je u saopštenju.

Kada su u pitanju koncesije na šume, u DPS-u ističu da je namjera Vlade Crne Gore da opštinama uskrati prihode po tom osnovu.

“Ako znamo da je do sada opštini pripadalo 70 odsto od naknada, odnosno samo prethodne tri godine po tom osnovu Opštini je pripalo 2,26 miliona eura, onda je jasno šta želi nova vlast da učini sa Pljevljima”, navodi se u saopštenju.

Iz pljevaljskog DPS-a su se osvrnuli i na neizmirivanje obaveza prema izvođačima radova na putnim pravcima Pljevlja – Boljanici, Pljevlja – Mijajlovica i Pljevlja – Bijelo Polje.

“Naime, neusvajanjem državnog budžeta do juna 2021. godine usporeni su radovi na tim pravcima. Nažalost loša dinamika radova izazvala je otežano saobraćanje koje stvara probleme građanima i turistima koji zaobilaze Pljevlja”, ističe se u saopštenju.

Dakle, kako kažu, ovo je prava slika kako izgleda uništavanje i arčenja pljevljskih resursa i para.

“A za sve one koji se kobajagi “brinu”, još jednom ćemo reći – manite se ispraznih priča, najbolji pokazatelji su rezultati rada. A Pljevljaci će ubrzo imati priliku da ocijene (ne)rad aktuelne državne vlasti na vanrednim parlamentarnim izborima”,  zaključuju u saopštenju.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Čestitka za Ramazanski Bajram

Dragi gradjani, pripadnici islamske vjere, Upućujemo vam najiskrenije čestitke povodom velikog praznika ramazanskog Bajrama.Praznik koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.