petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Dr Milinko Lončarević vlasnik farme koza u Adrovićima

Dr Milinko Lončarević vlasnik farme koza u Adrovićima

„Četvoročlana porodica može da živi od 30 koza“

Penzioner i poljoprivrednik Milinko Lončarević (66), doktor agroekonomije, živi na porodičnom imanju u Adrovićima gdje uzgaja koze i ovce. Njegov koziji sir ima postojano tržište i redovan otkup. Zadovoljan je cijenom kozijeg sira koji prodaje po 9 evra za kilogram zrelog sira, a mladi koziji sir je 8 evra po kilogramu. Sir prodaje na primorju i u Pljevljima. Na porodičnom imanju u Adrovićima je ostvario svoje planove i ciljeve i kaže da će naći načina da putuje.

 • Puno mi znači kada mi kažu da sam doktor za koziji sir. To priznanje mi je draže od diplome mog doktorata, kad vidim zadovoljne ljude mojim proizvodom – ističe dr Lončarević.
  On je u penziji koju je stekao kao direktor farme od 1.000 muznih krava, koja je poslovala u okviru jednog kombinata u Vojvodini. Tokom godine u radu na imanju pomaže mu njegov brat, a i njegov sin dolazi povremeno.
  Na imanju Lončarevića ove godine rod sijena je bio kao i prošlogodišnji, ali zapravo već dvije godine ispod prosjeka. Ukošeno je više od 1.000 bala sijena koje je izuzetnog kvaliteta jer je kosidba počela prije Vidovdana, objašnjava dr Lončarević.
 • To je količina dovoljna da prezimi do 50 koza i ovaca, znači moraću najmanje desetak da prodam – kaže Milinko.
  On ističe da zbog cijena sijena i stočne hrane mnogi pljevaljski domaćini nastoje da prodaju znatan broj grla stoke, prije zime. Mnogi domaćini nemaju dovoljno sijena da prehrane svu stoku koju trenutno uzgajaju ili ne žele da plaćaju sijeno i stočnu hranu po visokim cijenama koje su trenutno na tržištu ili koje se najavljuju.
  Povećana ponuda dovela je do zastoja na tržištu pa prodaja ide sporo, čemu, ne malo doprinose povećane cijene stoke i domaćeg mesa i mesnih prerađevina, kao i opšte povećanje cijena mnogih proizvoda i usluga uz neizbježnu inflaciju.
  Dr Lončarević kaže da prodaje dio sopstvenog stada koza i ovaca kojih sa jagnjadima i jaradima ima više od 60, prvenstveno zbog svojih godina.
 • Najviše ih prodajem zbog toga što sam čovek u godinama i zasićen sam uzgojem koza. Meni neće biti problem i ako ih ne prodam jer imam, ipak, pripremljeno dosta hrane za njih, ali ih neću dati ispod cene. Daću ih povoljnije, u odnosu na ono što vrede, pogotovo kupcu kome je mala kupovna moć i ko će ih uzgajati na odgovarajući način. Ima tu koza koje daju i preko šest litara mleka dnevno, obično je to u drugom i trećem mesecu od jarenja, kada je i bujna paša. Imam punu volju da savetima i sopstvenim iskustvom pomognem tim ljudima koji ih kupe – kaže Lončarević ističući da zdrav život podrazumjeva proizvodnju kvalitetne hrane.
  Za njega problem nije prodaja sira ili jagnjadi, već radna snaga.
 • Kada sam imao veći broj koza plaćao sam mlekaricu i pomoćnog radnika. Sada mi pomaže moj brat, radimo zajedno, a ponekad dođe sin na ispomoć. Rasprodaću, nadam se, jagnjad kroz otkup za penzionere, uz to nudim na prodaju jarad, jarčeve i ovnove. Želim da već sledeće godine napustim rad na farmi, jer ipak je to težak rad, i dok imam i jednog brava, kako kažu kod nas, ja sam prikovan za farmu – ističe dr Lončarević.
  On naglašava da mu je potrebno malo putovanja, odlaska u banju, želi da posjeti kćerku koja je u Norveškoj, da vidi dvije unuke, koje je trebao da posjeti prije dvije godine, što je korona omela, pa je sada sve pomjereno za proljeće.
  Odgovoran, uporan, stručan od malih nogu naučio je da se izbori za svaki svoj cilj. Kao jedan od najboljih studenata agrnomije dobio je posao u PIK Bečaj, gdje je postigao rekordne rezultate u mliječnosti krava, radio je godinu u Angoli, nekoliko mjeseci u pljevaljskoj Službi za poljoprivredu. Poslednjih 12 godina ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo koje je obnavljao uz dosta truda i neoprospavanih noći, povremeno plaćajući radnike ali najviše sam uz Božiju pomoć. Njegov sin Danijel živi u Vojvodini, a zanimljivo je da je dio reprezentacije Srbije u maratonu i ultramaratonu na planinskim stazama i osvojio je ove godine i 2018.g prvo mjesto. Milinko ističe da se i on u mladosti takmičio u trčanju i imao izvjesnih uspjeha na školskim takmičenjima. Rado se Milinko sjeća igranja fudbala u djetinjstvu i mladosti u Crljenicama na Tanovom grobu, sedamdesetih godina prošlog vijeka.
 • Ljeti dok sam čuvao goveda uopšte nisam nosio obuću, pa ni na fudbalskim utakmicama. Imao sam tako zadebljalu kožu kao u konja kopito, a umio sam loptu da udarim kao da imam kopačku na nozi, mnogima nije bilo jasno kako to uspevam – sjeća se dr Lončarević nekadašnjih uslova života u selu koji je kalio radost i čvrst karakter.
  Dr Lončarević kaže da bi volio da ima ko da nastavi njegov rad u poljoprivredi jer je stvorio sve uslove za farmu od 100 grla sitne stoke, najbolje alpske koze.
  -Dao bih mlađem bračnom paru imanje na korišćenje i pružio bi im besplatnu stručnu pomoć u razvoju poljoprivrede. Planiram veći dio vremena u ljetnjem periodu da budem u Pljevljima ali došlo je do zasićenja poslom i potrebe za odmorom i posjetom djeci – kaže dr Lončarević.
  Tvrdi da sa 30 dobrih alpskih koza na mjesečnom nivou četvoročlanoj porodici može da ostane čisto 2000 evra, što govori na bazi svog rada. Kaže da u prosjeku od jedne koze može da se godišnje dobije 90 kg sira, koji se prodaje po cijeni od 9 evra i plus 100 evra od dvoje jaradi i kada se odbiju svi troškovi godišnja dobit je minimalno 600 evra po kozi. Dr Lončarević navodi da u odnosu na ovčarstvo alpske koze donose tri puta veću dobit a u odnosu na govedarstvo dva puta veću, ako računamo troškove hrane i cijenu gotovog proizvoda jer koze iskorišćavaju najbolje prirodu u proljeće i u jesen.
 • Text objavljen u Pljevaljskim novinama

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.