sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Dragan Beljkaš: samouki majstor zlatnih ruku

Dragan Beljkaš: samouki majstor zlatnih ruku

Umjeren u svemu, osim u radu, samouki majstor zlatnih ruku sve što uradi pretvara u prava umjetnička djela. Od malena naučen da radi, Dragan Beljkaš (62), i danas u penzionerskim danima, sa istim elanom izrađuje gusle, ikone, gradi kuće…

– Kad radim volim da sve bude precizno i lijepo. Kada smo pravili kuću 1976. godine u Jugovu učestvovao sam u svim radovima, osim eleketrike i tu sam primijenio neke novine u malterisanju – priča Dragan.

Sa suprugom Radom, vrijednom domaćicom, Dragan je živio nekoliko godina u Jugovu gdje su rođena djeca: Danilo i Milja, a ponosni su djeda i baka troje unučadi: Nikole, Jane i Anje. Prije 35 godina doselili su u Pljevlja ali nastavili da održavaju imanje gdje su provodili cijelo ljeto, sve dok su Draganovi roditelji bili živi. Dragan je stizao sve: posao u Rudniku gdje je radio na mjestu od pomoćnog majstora do mašiniste kao i na imanju, gradio kuće, izrađivao gusle i ikone.

Nakon Draganovog penzionisanja 2010. godine Beljkaši su kupili plac na Gukama gdje su za jednu sezonu napravili trospratnu kuću u koju su uselili 2015. godine. Osim  angažovanja električara, Dragan je sve ostale radove od temelja do krova uradio sam i uz pomoć porodice. Moderno izgrađena i opremljena kuća kako spolja tako  i unutra u kojoj složno živi petočlana porodica Beljkaš: Dragan, Rada, sin Danilo, snaha Dragana i unuka Jana.

Dragan Beljkas

Dragan je sa 19 godina napravio prve gusle, po ugledu na brata. Do sada je izradio oko 50 komada gusala i isto toliko ikona tehnikom duborez. Najviše voli da radi kada je sam, tada se kaže, usresredi na posao i razmišlja samo o lijepim stvarima. Iako proda sve što napravi, Dragan naglašava, da gusle i ikone radi više iz hobija, jer zarada nije adekvatna uloženom radu i trudu.

ikona Dragan Beljkas

Kao i svi majstori ovog zanata i Dragan gusle izrađuje od javorovog drveta i to ručno, tradicionalnim alatima. U pitanju je duborez za koji još nije konstruisana mašina, pa nema ni serijske proizvodnje. Izrada gusala je težak i složen posao, koji zahtijeva mnogo drvodjeljskog i rezbarskog umijeća, ali i kreativnosti. Osnovni materijal je dobro osušeno drvo javorovo, uštavljena jareća koža, a na gudalo konjska dlaka i na kraju specijalni šer lak kako bi gusle dobile sjaj i dugotrajnost. Ako je graditelj vične ruke, kao što je Dragan uz svakodnevni rad dobre gusle sa raznolikim motivima može da napravi za mjesec.

– Strpljenje je tu pola posla, svaka šara, svaki lik na guslama rezbare se ručno. Motiv na mojim prvim guslama bila je Njegoševa kapela na Lovćenu. Obično radim motive srpskih junaka i pjesnika, a radim i po narudžbi. Radio sam za čovjeka iz Bijelog Polja koji je tražio gusle sa Titovim likom – kaže Dragan i dodaje da je cijena njegovih gusala od 200 do 400 evra. Jeftinije gusle su one na kojima je divokoza, dok su sa likom zmije i sokola skuplje jer je za njih potrebno više vremena i truda.

gusle Dragan Beljkas

– Gusle su od pamtivijeka čuvale cjelovitost narodnog bića, ponos nacije, hrabrile i sokolile ljude u najtežim trenucima, bdjele nad čistotom jezika i ljepotom kazivanja. Epska narodna pjesma i zvuk gusala učvršćivali su vjeru, budili snagu za budućnost i nove podvige, oživljavali u svijesti potomaka primjere slavnih predaka i tako do današnjih dana predstavljali neraskidivu nit između prošlosti i budućnosti – objašnjava Dragan koji pored gusala u duborezu radi ikone takođe od javorovog drveta.

– Za ikone je potrebno više preciznosti. Iscrtam lik na papiru pa onda radim u drvetu – kaže Dragan. Ikone veličine 40 sa 45 cm prodaje po cijeni od 200 do 250 evra, dok ikonu, kaže Dragan, koja krasi njegovu dnevnu sobu ne bi prodao ni za 400 evra.

Još od osnovne škole Dragan je volio tehničko crtanje i likovnu umjetnost. Pokazivao je dar za ovim predmetima, a zahvalan je nastavniku Ljuboju Čabarkapi koji je bio vrstan vajar i od koga je dosta naučio.

Dragan je naučio da gusla na svojim prvim guslama, a rado posjećuje guslarske večeri. Za dobrog čovjeka i dobrog majstora uvijek ima posla, tako i za Dragana, koji pored izrade gusala i ikona stiže da u ljetnjem periodu sa trojicom majstora gradi kuće u Pljevljima i okolnim selima.

S.Z.

 

Tekst objavljen u “Pljevaljskim novinama” 15. marta 2020. godine

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.